Fragmentert ansvar for veibygging

Statens vegvesen skal bygge nye veier for om lag 135 milliarder kroner fram til 2023, Nye Veier AS har i samme periode ansvaret for prosjekter til 31 milliarder. Mer enn 40 milliarder kroner skal også kreves inn i bompenger. Parat er bekymret for fragmentering av ansvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag la veidirektør Terje Moe Gustavsen frem handlingsprogrammet for 2018-2023 som er en konkretisering av innsatsen på riksvegnettet i første seksårsperiode av Nasjonal transportplan.

– Investeringer, drift og vedlikehold gir høy aktivitet i Vegvesenet og hos entreprenørene, sier Gustavsen i en pressemelding.

Jannike Hanssen, hovedtillitsvalgt for Parat i Vegvesenet sier dette er mye penger, men er likevel mer opptatt av hvordan ressursene brukes og hvordan arbeidet organiseres.

– Det er grunn til bekymring for den fragmenteringen av norsk veibygging vi nå ser. Først delte man Vegvesenet, og etablerte Mesta. Så kom Nye Veier AS. Nå foreslår man at Vegvesenet ansvar for fylkesveiene skal flyttes til de nye regionene. Bare dette siste kan berøre så mye som 1.700 årsverk, sier den hovedtillitsvalgte.

Hanssen sier Vegvesenet har hatt ansvar for planlegging, drift og vedlikehold også for fylkesveinettet. Den nye arbeidsdelingen er uklar.

– Hva som blir resultatet etter den nye regionreformen og de foreslåtte overføringene av ansvar og oppgaver fra stat til fylke, er uklart. Om noe skal til Nye Veier AS, noe skal til de nye regionene, hva står vi da igjen med i Vegvesenet, spør Hanssen.

Hun er oppgitt over blårussens fokus på organisasjonskart og politikernes reformiver.

– De bare flytter oppgaver, ansvar og mennesker rundt på sine organisasjonskart. Men det skal jo likevel bygges veier. Vi ser det på område etter område, ikke minst innenfor trafikant og kjøretøy, også her utarmes etaten, sier Parats hovedtillitsvalgte for 700 medlemmer i Vegvesenet.

Powered by Labrador CMS