Offisiell markering av Norges nye universitet med inviterte gjester. Foto: Peder Gjersøe/USN

Fra høgskole til universitet

Høgskolen i Sørøst-Norge har blitt til Universitet i Sørøst-Norge (USN). Det nye universitet har over 18 000 studenter, rundt 1600 ansatte og 8 campuser lokalisert i Bø, Drammen, Horten, Notodden, Porsgrunn, Kongsberg, Ringerike og Rauland.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitet i Sørøst-Norge er det fjerde største av Norges ti universiteter. 8. juni markerte det nye universitetet begivenheten i Oslo Convention senter i Melsomvik, Stokke, med et storslått program og nærmere 2000 gjester.

Parat er tilstede

Parat organiserer rundt 70 ansatte, med Tonje Harbek Brokke i spissen som hovedtillitsvalgt. Hun synes i likhet med resten av de tilstedeværende at overgangen til universitet er en stor begivenhet både for institusjonen og for regionen som definitivt bør feires.

Ved åpningen av markeringen takket rektor, Petter Asen, studenter, ansatte og andre støttespillere for en formidabel innsats.

– Universitet skal speile samfunnsutviklingen og preges av et tverrfaglig arbeidsfellesskap, sier Aasen.

Musikk og taler

Kongelige Norske Marines Musikkorps med dirigent Halldis Rønning og universitetets prosjektkor bidro til en musikalsk høytidsstund. På latin fremførte de den berømte studentsangen «Gaudeamus igitur».

Forsknings- og høyere utdanningsminister, Iselin Nybø, fremhevet i sin tale den gode prosessen som førte frem til dannelsen av det nye universitetet.

– Ingen måtte. Alle ville. Visdomsfolk gjennom 100 år har utviklet institusjonen ved å bygge stein på stein. Dermed har vi gått fra lokale utdanningssteder, til regionale og nå et statlig. Universitetet er et fristed for tanken og skal være en uavhengig institusjon som skal bringe oss videre både som mennesker og individer, sier Nybø.

I hilsningstalen fra studentorganisasjonen var budskapet klart: Sats på studentene, involver og inkluder dem. Fylkesordførerne fra Buskerud, Vestfold og Telemark fremhevet universitetet som en drivkraft for vekst og samfunnsutvikling.

Styreleder ved universitetet, Rune Nilsen, fremhevet forskningens sentrale plass ved institusjonen.

– Vi har lykkes med å skape en ny og spennende utdanningsinstitusjon, sier Nilsen som avsluttet med å lese Olav H. Hauges dikt «Elvane møtes».

Under markeringen fremførte også Kongelige Norske Marines Musikkorps universitetets egen festfanfare med festprolog lest av skuespiller Simone Thiis. Markeringen ble avsluttet med en minikonsert av Christel Alsos med band.

Powered by Labrador CMS