Store forventninger til ny justisminister

Tor Mikkel Wara (53) er onsdag utnevnt som ny justis-, beredskap- og innvandringsminister. Tillitsvalgte for politiet i Parat, Unn Kristin Olsen og Geir Krogh sier dette er et spennende valg av ny statsråd og ser frem til et konstruktivt samarbeid.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parat har omlag 900 medlemmer i politi- og lensmannsetaten hovedsakelig innen sivilt ansatte og politiledere. Leder for Parat politiet, Unn Kristin Olsen, og leder av Norges Politilederlag, Geir Krogh, håper Wara følger opp tidligere vedtak og påbegynte prosesser.

Reform og strategisk styring

Nærpolitireformen er ifølge de to politilederne inne i en viktig fase og sier der er avgjørende at politiet nå får tid til å gjennomføre endringene og til å gi innhold og effekt i de nye strukturene.

– Det er mange ledere i nye roller og funksjoner som trenger tid og reformen er i en veldig tidlig fase, sier Krogh.

De to tillitsvalgte i Parat håper Wara vil følge opp årets tildelingsbrev til politiet med mer strategisk og overordnet styring og mindre detaljstyringen av politi- og lensmannsetaten.

– Målsettingen er større grad av lokalt handlingsrom for prioriteringer og mindre grad av politisk detaljstyring. Dette er en tydelig endring fra tidligere og er i en retning vi mener er nødvendig for utvikling en mer effektiv, kompetent og funksjonell etat, sier Krogh.

Kompetanseutvikling og langtidsplan

Unn Kristin Olsen sier kapasitets- og komtansebehovene er store.

– Det må settes langsiktige forpliktende mål for at politiet skal bli i stand til å bekjempe fremtidens kriminalitet, sier hun.

Krogh håper Tor Mikkel Wara vil jobbe for en langtidsplan for politi- og lensmannsetaten.

– Vi trenger flerårige virksomhetsplaner for økt forutsigbarhet og handlingsrom for ledere i politiet med klare overordnede mål og styringsparametere, sier han.

Lysende talent

Wara har jobbet i PR- og kommunikasjonsbransjen i mange år og kommer fra First House, der Sylvi Listhaug også arbeidet tidligere. Han har en meget høy stjerne blant mange i Fremskrittspartiet, kanskje særlig den yngre garde.

Wara har vært en viktig samtalepartner for Frp-leder Siv Jensen i en årrekke og er kjent for skarpe analyser og slagferdige formuleringer. Som ung ble han betraktet som et lysende politisk talent. Han gjorde seg bemerket som leder av Fremskrittspartiets Ungdom mellom 1987 og 1990, satt i Oslo bystyre i samme periode og ble innvalgt på Stortinget i 1989. Mellom 1991 og 1993 var han nestformann i Fremskrittspartiet og av mange vurdert som partihøvding Carl I. Hagens naturlige arvtaker.

Liberalist

Wara hadde også vervet som finanspolitisk talsmann, men var en del av partiets liberalistiske fløy som på det nærmeste ble utradert etter det opprivende landsmøtet på Bolkesjø i 1994.

I motsetning til mange av sine kampfeller blant partiets liberalister brøt Wara aldri helt med Frp, selv om han meldte seg ut av FpU. Han tok farvel med rikspolitikken etter én periode på Stortinget. Særlig etter at Siv Jensen overtok som partileder i 2006 har han bidratt i mange ulike partisammenhenger, også på konferanser og som foredragsholder for Frps fylkeslag.

Positiv til innvandring

Frp-nestleder Per Sandberg var før påske åpen om at han var usikker på om han ønsket justisministerposten permanent. Han har fungert i stillingen siden Sylvi Listhaug gikk av og var også konstituert da hun var i mammaperm.

Fra flere hold er det blitt opplyst at Sandberg ville ha fått jobben dersom han ønsket den, men valget av Wara blir også godt mottatt, i det minste i deler av partiet.

Enkelte på partiets mer verdikonservative fløy er nok bekymret for uttalelser Wara kom med da han selv var aktiv i politikken. Han ga i flere sammenhenger uttrykk for at innvandringen til Norge er en berikelse for landet, selv om han også understreket at han ønsket begrensninger og var kritisk til pengebruken som knyttet seg til dette.

I 1993 advarte han Hagen mot å bruke innvandrersaken som stemmesanker i valgkampen, skrev NTB.

– Hensikten med å bringe temaet inn i valgkampen må være å forebygge nasjonalistiske og rasistiske strømninger, ikke bare samle stemmer, sa Wara til nyhetsbyrået den gang. @NTB

Powered by Labrador CMS