Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen Foto: Torgeir Haugaard, Forsvaret

Forsvarsministeren forbannet over seksuell trakassering

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) tok et knallhardt oppgjør med seksuell trakassering under den årlige talen i Oslo Militære Samfund mandag. Både forsvarssjefen og Parat forsvar tar nå grep.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsvarssjefen har uttalt at det gjør ham forbannet. Det er mildt formulert, sett fra min stol, sa Bakke-Jensen og viste til oppslag i Forsvarets forum om at Forsvaret ikke har klart å bekjempe seksuell trakassering melder NTB.

Forsvarsministeren slo fast at mobbing og seksuell trakassering «vil få konsekvenser for den enkelte», at det fører til redusert operativ evne, og derfor ikke er noe forsvarssjefen eller forsvarsministeren vil eller kan akseptere.

– Det påhviler enhver leder og medarbeider i sektoren et stort ansvar for å hindre mobbing og trakassering. Det forventer jeg alle er seg bevisst, sier han.

Les også: Kvinner i forsvaret bryter tausheten

Parat forsvar tar grep

Leder av Parat forsvar, Johan Hovde, er tydelig på at seksuell trakassering ikke kan aksepteres i Forsvarssektoren eller generelt i samfunnet.

­– Vi i Parat forsvar tar sterk avstand fra den kulturen og holdningen som er hos enkelte i Forsvaret. Det er vårt ansvar at det blir satt en stopper slik at dette ikke får utviklet ser videre. La oss sammen jobbe for at arbeidsliv i forsvaret som er trygt og inkluderende, det er sammen vi skaper operativ evne, sier han.

Hovde sier Parat forsvar vil følge opp, og vil sette fokus på den enkelte etikk og moral i forhold til uønsket seksuell adferd på en rekke medlemsmøter fremover.

– Første medlemsmøte med dette som tema blir på Rena rett over nyttår, og vi oppfordrer våre medlemmer til å ta med seg kollegaer slik at vi sammen kan sette en rød strek mot seksuell trakassering, sier han.

Forsvarssjefen tar grep

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen sier til Forsvarets forum at den type oppførsel som nå er avdekket i forsvaret er helt uakseptabel.

– Nå kommer vi ut med en tiltaksplan. Vi kommer til å utarbeide noen atferdsregler, og jobbe sammen med generaladvokaten for å lage en veiledning om refselser for å gi retningslinjer om hvordan man skal reagere på seksuell trakassering, sier han til magasinet.

Forsvarssjefen sier at de sammen med Vernepliktsrådet skal lage en atferdsplakat som tar for seg hva som er akseptert i Forsvaret.

– Så må vi sannsynligvis kjøre en kampanje når denne er klar neste måned, slik at den når ut til alle. Seksuell trakassering er ikke i tråd med verdiene våre, og hvis man ikke kan forholde seg til det, så får man finne noe annet å gjøre, sier han.

Forsvarsjefen sier han ønsker å takke kvinnene som har tatt mot til seg og delt sine opplevelser.

– Det gjør at vi får se omfanget av det, sier han til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS