Forslag mot fagforenings­knusing nedstemt i Stortinget

Rødts forslag om å se på lovendringer for å hindre fagforeningsknusing ble nedstemt i Stortinget denne uaka.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I forslaget fra Rødts Bjørnar Moxnes anmoder han om at "Stortinget ber regjeringen sette ned et lovutvalg som skal kartlegge hvordan lovverk som tar sikte på å ivareta arbeidstakeres stilling, blir omgått". Moxnes ønsker at et slikt utvalg skal foreslå lovendringer som tydeliggjør arbeidsgiveransvaret, slik at den som har styringsrett, også har arbeidsgiveransvar.

Arbeiderpartiet gikk enda lenger i sitt forslag til forslagsformulering. Partiet vil ha en "endring av arbeidsmiljøloven som tydeliggjør at den som reelt har bestemmende innflytelse over arbeidsforholdet, i tillegg til det som fremkommer av arbeidsmiljøloven § 1-8 annet ledd, også har retter og plikter som arbeidsgiver i henhold til arbeidsmiljøloven".

Noe av bakgrunnen for disse forslagene var Norwegian-dommen i Høyesterett, der Parats medlemmer tapte i spørsmålet om hvem som er deres reelle arbeidsgiver, og Parat ble omtalt flere ganger i løpet av debatten. Forslaget fra Moxnes fikk ikke flertall i tirsdagens behandling i Stortinget, men debatten i salen bar preg av stor polarisering i arbeidslivsspørsmål.

Høyres Kristian Tonning Rise mente at forslaget vil gjøre det vanskeligere for bedrifter å tilpasse selskapsstrukturer til det markedet de opererer i.

Slik sett innebærer dette forslaget kanskje mer å forårsake næringslivsknusing enn å forhindre fagforeningsknusing, sa han.

Vi vil ikke ha et arbeidsliv med aktører som blir litt for kreative i den hensikt å organisere seg bort fra arbeidsgiveransvaret. Mitt inntrykk er imidlertid at de fleste virksomhetene er seriøse og tar sitt arbeidsgiveransvar på alvor. I all hovedsak mener jeg vi grovt sett har et funksjonelt og godt regelverk, men jeg skal være åpen for å se på om det er behov for endringer, sa arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i sitt innlegg.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen mente at seriøse, langsiktige arbeidsgivere med egne fast ansatte, i større og større grad taper konkurransen med dem som kutter svinger.

Dette har som konsekvens at det svekker produktivitetsutviklingen i det norske samfunnet, som er hele forutsetningen for det velferdssamfunnet vi har. Det er veldig sterkt for oss i Senterpartiet å erfare at regjeringen går imot slike forslag som er noe av det beste for den norske arbeidslivstradisjonen, sa Per Olaf Lundteigen.

Til tross for at vi har verdens best regulerte arbeidsmarked der det store flertallet er godt fornøyd, og med seriøse arbeidsgivere som tar samfunnsansvar og arbeidstakere som trives på jobb, så finnes det unntak, og det finnes lovbrudd. Da er det ikke nødvendigvis ny lovgivning vi trenger, i hvert fall ikke ny lovgivning som ikke treffer, sa Høyres Heidi Nordby Lunde.

I mars skal Stortinget behandle et beslektet forslag fra SV, som også har engasjert seg i denne problematikken etter Norwegian-dommen i desember.

Se opptak av debatten i Stortinget

Les referatet fra debatten i Stortinget

Powered by Labrador CMS