Hajo Schmidt-Horix

Fornyet håp i Norad

Parats tillitsvalgte i Norad øyner nytt håp for at Norad består etter møte med utviklingsministeren.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor varslet daværende utviklingsminister Nicolai Astrup (H) en større bistandsreform. De ansatte i Norad (Direktoratet for utviklingssamarbeid) reagerte på målene for reformen og prosessen, og Parat24 omtalte saken flere ganger i løpet av fjoråret.

Les også: Norad svekkes

Les også: Skuffet over statsråden

Les også: Forventer ryddige prosesser

Outsourcing vurderes

To alternativer er skissert for en ny bistandsforvaltning. En mulig løsning er at Norad legges ned, og at en del av de ansatte integreres med UD. Et annet alternativ er at Norad videreføres, men med reduserte ansvarsoppgaver og med tettere politisk styring. Outsourcing av enkelte deler av virksomheten har også vært tema for begge alternativene.

Forsiktig optimist

I januar ble Dag-Inge Ulstein (KrF) utnevnt til ny utviklingsminister, og han fikk dermed også reformsaken på sitt bord. Denne uka møtte Parats tillitsvalgte i Norad, Hajo Schmidt-Horix, den nye statsråden på hans kontor i Utenriksdepartementet (UD) i Oslo. Han er forsiktig optimist etter møtet.

– Statsråden var interessert i å høre vår holdning til reformprosessen, og det opplever vi som positivt. Vi opplevde at han forstår våre frustrasjoner, samtidig er han ny i jobben, og vi har forståelse for at han trenger tid for å gjøre seg opp en kvalifisert mening når det har så omfattende konsekvenser, sier Schmidt-Horix.

Positive til reform

Parats tillitsvalgte samarbeider tett med de andre arbeidstakerorganisasjonene i Norad, og er kritiske til forslagene som nå ligger på bordet.

– Vi er i utgangspunktet positive til en reform, men det må skje uten outsourcing av oppgaver. Målet må være å drive effektiv fattigdomsbekjempelse. Det mener vi gjøres best ved å beholde Norad som et samlet bistandsfaglig miljø, uten nedbemanninger. Vi har tilnærmet det samme antallet ansatte i dag som 2004, til tross for at bistandsbudsjettet er doblet i denne perioden. Det betyr at vi har gjennomført betydelig effektivisering, sier han til Parat24.

Betydelig usikkerhet

– Samtidig er det viktig at retningen i reformen avklares så snart som mulig. Det er betydelig usikkerhet i organisasjonen nå, folk slutter, og fordi vi har ansettelsesstopp ansettes nye folk kun i midlertidige stillinger. Dette fører til en svekkelse av Norad, sier Schmidt-Horix. Han håper nå den nye statsråden nå vil vurdere andre modeller enn de arbeidsgruppen for reform har foreslått.

Powered by Labrador CMS