Flere innvandrere jobber i midlertidig stilling

En større andel innvandrere enn resten av befolkningen har en midlertidig stilling. Det viser nye tall som Statistisk sentralbyrå (SSB) offentliggjorde mandag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I 2019 var 10,6 prosent av innvandrerne ansatt midlertidig, ifølge arbeidskraftsundersøkelsen (AKU) fra SSB. I befolkningen uten innvandrere var tilsvarende prosent 7,4.

Det er forskjeller mellom innvandrere med ulik landbakgrunn. For innvandrere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika, Oseania unntatt Australia og New Zealand, og Europa utenom EU/EØS var andelene som har midlertidig jobb 13,0 prosent, mens den var på 8,3 prosent for dem fra EU/EØS, USA, Canada, Australia og New Zealand.

Ifølge SSB er det mange ulike årsaker til at innvandrere oftere enn andre ender opp med midlertidig stilling:

  • Mange innvandrere jobber i næringer der det er utbredt bruk av midlertidige stillinger, slik som overnattings- og serveringsvirksomhet.
  • Det er mange innvandrere som har et yrke hvor midlertidige stillinger er mer utbredt enn ellers, slik som salgs- og serviceyrker.
  • Mange innvandrere jobber i deltidsstillinger, og det er mye mer utbredt å få tilbud om en midlertidig stilling i en deltidsstilling enn i en heltidsstilling.
  • Særlig flyktninger har begrenset yrkeserfaring og norskkunnskaper, og arbeidsgiver ønsker å teste om de kan passe i stillingen.

Det er vanskelig å konkludere med om innvandrere jobber steder der midlertidighet er utbredt, eller om innvandrere blir forskjellsbehandlet på arbeidsmarkedet og kun tilbudt en midlertidig stilling, skriver SSB.

Les hele artikkelen hos SSB

(Kilde: ssb.no)

Powered by Labrador CMS