Andreas Moen mener Infotjenester feilinformerer

Fikk utsatt ferie – men uten lønn

Etter råd fra Infotjenester nekter arbeidsgiver å gi ny ferie med lønn til en ansatt som ble syk i ferien og som ba om ny ferie. Ny ferie ble innvilget, men med trekk i lønn. Parat-advokat mener Infotjenester feilinformerer.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Infotjenester mener nemlig at arbeidsgiver ikke skal betale sykepenger fordi den ansatte ikke varslet arbeidsgiver om sykdommen første sykedag. I følge Infotjenester får en først sykepenge fra den dagen arbeidsgiver blir varslet om sykefraværet.

Infotjenester driver blant annet med rådgivning innenfor arbeidslivsspørsmål. Om lag 10 000 arbeidsgivere benytter seg av Infotjenester og de har om lag 45 000 henvendelser i året.

Ferielovens bestemmelser om at en har rett til ny ferie dersom en er syk i ferien, gjelder i følge Infotjenester kun rett til feriefritid.

– To ulike lovverk

Atle Torp (bildet) er rådgiver i Infotjenester. Han skriver i en e-post til Parat24 at det i saker om utsettelse av ferie på grunn av sykdom er to ulike lovverk som brukes, nemlig ferieloven og folketrygdloven. Fristen for å kreve ferien utsatt etter ferielovens § 9.1 er uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt. Den ansatte vil da kunne avvikle den utsatte ferien senere på ferieåret i samråd med arbeidsgiver.

– Ferieloven regulerer imidlertid ikke arbeidstakers rett til sykepenger i de tilfeller der ferien utsettes, skriver Torp.

(Saken fortsetter under bildet)

Foto: Infotjenester.

Hvis ferien utsettes er dette ifølge Torp ikke lengre å regne som feriefravær men som sykefravær. Spørsmålet om rett til sykepenger reguleres da av folketrygdloven.

– I følge loven er det en forutsetning for rett til sykepenger at arbeidsgiver melder fraværet til arbeidsgiver første fraværsdag. Dersom slik melding ikke blir gitt vil den ansatte ikke kunne kreve sykepenger fra arbeidsgiver, skriver Atle Torp, og legger til at de ikke kan se at det er gjort unntak fra meldeplikten i slike tilfeller.

Parat-advokat: Infotjenester feilinformerer

Parats advokat, Andreas Moen, mener Infotjenester tar feil.

– For å få utsatt ferie må arbeidstaker både ha gyldig legeerklæring og melde så fort arbeidet er gjenopptatt, sier Moen.

Moen tror ikke den første tanken til en arbeidstaker som blir syk i starten av en tre ukers ferie er å ringe arbeidsgiver å melde fra.

– Og hvorfor skulle hun det, når hun først skal være på jobb om nærmere tre uker? Det gir rett og slett ingen mening, sier Moen.

Parat-advokaten sier at det i den gamle folketrygdloven, som gjaldt fram til 1997, sto klart at man hadde rett til sykepenger ved utsatt ferie, og at meldeplikten var knyttet til fravær fra arbeid. Og i forarbeidene til ferieloven er det også forutsatt at en arbeidstaker som lovlig utsetter ferie også har krav på sykepenger.

– For at retten til å kreve utsatt ferie skal ha noen realitet, må jo arbeidstakeren sikres en økonomisk kompensasjon, sier Moen og legger til at det i rundskrivet til NAV står tydelig at arbeidsgiverperioden for sykepenger gjelder fra den dagen ferien blir utsatt.

Moen tror Infotjenester har hengt seg opp i ordlyden til dagens folketrygdlov § 8-18, som sier at sykepenger ytes tidligst fra den dagen arbeidstakeren gir melding til arbeidsgiveren.

– Men tanken er jo fortsatt at man må melde fra om fraværet til arbeidsgiver første fraværsdag. Man har jo ikke fraværsdag når man er på ferie, sier Moen.

Moen mener Infotjenester generelt gir gode råd av høy kvalitet.

– Men i denne saken bommer de, og når så mange arbeidsgivere følger råd fra Infotjenester, er det mange arbeidstakere som rammes, sier Moen.

Arbeidstilsynet: Skal ikke foretas trekk

Birgit Espejord Jensen, er leder for svartjenesten i Arbeidstilsynet. I en e-post skriver hun at dersom en arbeidstaker blir 100 prosent syk i ferien, har arbeidstakeren rett til å utsette den til senere i ferieåret, og at fristen for å kreve dette er første arbeidsdag arbeidstaker skulle hatt etter ferien. Kravet må dokumenteres med legeerklæring.

Ferie som ikke avvikles i løpet av kalenderåret på grunn av sykdom, skal overføres til neste år.

Ferie er ulønnet fritid. Det er feriepengene som er opptjent året før ferien som skal dekke det lønnstap som oppstår ved avvikling av ferie. Når ferien blir utsatt pga sykdom før eller under ferien vil arbeidstaker rett på sykepenger.

– Dersom arbeidstaker på forhånd er trukket for ferien skal det ikke foretas nytt trekk når utsatt ferie skal avvikles, skriver Jensen.

Feriepenger eller lønn?

Mange får utbetalt alle feriepengene sine i juni, samtidig som de trekkes i lønn for det antall feriedager som skal avvikles. Når ferien avvikles får en vanlig lønn, fordi lønnstrekket egentlig er foretatt på forhånd.

Les mer om feriepenger her: Feriepengene kommer

Powered by Labrador CMS