Feriepengene kommer

Sommerferien står for døren, junilønnen er snart på konto. Mange får alle feriepengene utbetalt i juni, som oftest kombinert med trekk i lønn. Ferieloven har imidlertid en helt annen hovedregel for utbetaling av feriepenger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hovedregelen i ferieloven er at feriepengene skal utbetales siste lønningsdag før ferien skal tas. Lønnen stoppes og arbeidstakeren får feriepenger for feriedagene. Dersom ferien deles opp, deles feriepengene opp tilsvarende.

For de aller fleste betales alle feriepengene en har opptjent året før ut i juni måned. Samtidig blir en trukket i lønn for det antall feriedager en skal avvikle i løpet av året. Når ferien tas ut får en lønn som normalt. Men det er greit å være oppmerksom på at dersom du av en eller annen grunn ikke avvikler ferien din, har du allerede blitt trukket i lønn. Tidligere kunne kreve å få utbetalt lønn for de dagene en ikke har hatt ferie. Det kan man som hovedregel ikke lenger. Arbeidsgiver og arbeidstaker har et felles ansvar for at ferien blir avviklet.

Hvor mye får jeg

I følge ferieloven er feriepengene 10,2 prosent av lønn opptjent året før (feriepengegrunnlaget). Dersom du omfattes av en tariffavtale og har fem ukers ferie skal du ha 12 prosent. Er du over 60 år og har en ukes ekstraferie forhøyes prosentsatsen ytterligere med 2,3 prosent.

Trekk i lønn

Ferie er fri uten lønn, og feriepengene skal erstatte lønnen når du har ferie. Når feriepengene utbetales samlet må det trekkes inn lønn tilsvarende de feriedagene som skal avvikles. Har du fem ukers ferie, skal du trekkes i lønn for fem uker i junilønnen.

Full feriefritid (25 arbeidsdager) er mer enn en lønnet arbeidsmåned (ca. 22 arbeidsdager) slik at nettolønn for juni blir et negativt beløp. Feriepengene ved full ferieopptjening dekker imidlertid lønnstrekket, og bruttobetalingen i juni blir normalt større enn vanlig brutto månedslønn. I tillegg blir feriepengene utbetalt uten skattetrekk, slik at nettoutbetalingen i juni blir vesentlig større enn vanlig månedslønn.

Eksempel på beregning av junilønn (eksempelet er hentet far Compendia)

Feriepenger beregnes med 12 % av opptjeningsgrunnlaget fra fjoråret. Opptjeningsgrunnlaget er oppgitt i den årlige sammenstillingen over innrapporterte opplysninger som arbeidsgiver har plikt til å gi arbeidstaker. Feriepengene står også oppgitt på lønnsslippene.

Trekk for lønn per feriedag beregnes som årslønn delt på 260. Årslønnen beregnes utifra månedslønn i juni.

Talleksempel:

NN har en månedslønn på kr 30.000 og opptjente feriepenger på kr 38.000. Trekk for full ferie på 25 arbeidsdager.

Brutto månedslønn juni:

kr30.000

Feriepenger 12 %:

38.000

- Trekk 5 uker ferie

(månedslønn i juni x 12 mnd x 25 dager / 260 dager):

- 34.615

= Bruttobeløp til utbetaling:

kr 33.385

Skatt

Feriepengene er ikke skattefrie. Men feriepenger som utbetales i ferieåret er fritatt for forskuddsskatt. Det innebærer at det ikke trekkes skatt av feriepengene. Siden det ikke trekkes skatt av feriepengene trekkes det mer de andre månedene i året.

Powered by Labrador CMS