Advokat Annbjørg Nærdal har bistått tilllitsvalgte i Parat politet. Nå endrer DFØ forhåpentligvis praksis Foto: Parat

Ferien din har ingen utløpsdato

Hvis du av en eller annen grunn ikke har fått avviklet ferien din, forsvinner den ikke. Den skal automatisk overføres til året etter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Parat politiet tok opp en sak på vegne av et medlem som på grunn av langt sykefravær sykdom ikke hadde fått avviklet ferien sin de siste to årene. Disse feriedagene var ikke lenger synlige i systemet til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), og medlemmet fikk oppgitt at feriedagene vedkommende hadde til gode var sperret for uttak.

Advokat Annbjørg Nærdal i Parat har bistått de tillitsvalgte i saken. Hun sier at det ikke kan være sånn at de tekniske HR-løsningene som arbeidsgiver benytter skal være avgjørende for om en får tatt ut sin ferie eller ikke.

Det er ferieloven som regulerer overføring og uttak av ferie, ikke datasystemer, sier Nærdal.

Nærdal understreker at hovedregelen er at all ferie skal avvikles i ferieåret, og at arbeidsgiver og arbeidstaker har en felles ansvar for at dette gjøres.

Men i enkelte tilfeller, det kan for eksempel være i forbindelse med langt sykefravær eller foreldrepermisjon, lar det seg ikke gjøre å få tatt ut ferien. I slike tilfeller skal feriedagene automatisk føres over til året etter, og blir de ikke tatt ut da heller følger de med videre til året etter det igjen. I praksis vil feriedagene, dersom de ikke blir tatt ut, føres over så lenge arbeidsforholdet består. Først da kan de utbetales i et sluttoppgjør, sier Parat-advokaten.

Overføring av ferie

Etter ferieloven kan arbeidsgiver og arbeidstaker avtale å overføre inntil to ukers ferie, men dersom ferie av en eller annen grunn ikke er avviklet vil den overføres automatisk.

Ferie som ikke er avviklet innen ferieåret skal alltid overføres, sier Nærdal.

Endrer praksis?

Etter at de tillitsvalgte i Parat politiet tok opp saken, vil DFØ, hvis det er teknisk mulig, endre sin praksis.

Her er tilbakemeldingen fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring:

"Det er ikke noe hjemmel for selve avgrensningen på 2 år. Regelverket sier at man kan overføre 14 dager ferie fra et år til et annet. Derfor blir kvoten automatisk lagt inn for 2 år ved tildelingen slik at dette blir ivaretatt uten manuell oppfølging.

Så sier også reglene at man ikke kan "selge" ferie og heller ikke mister den om man selv ikke etter 2 år har brukt ferien og leder ikke har fulgt opp dette godt nok. Da må man forlenge trekkperioden på ferien i SAP med enda et år slik at den blir tilgjengelig.

Jeg kan ikke si med sikkerhet om det er andre vurderinger som er tatt for å kun legge den tilgjengelig i 2 år. Det kan kanskje være for å få en bevistgjøring rundt manglende oppfølging av uttak av feriedager om man må gjøre en manuell utvidelse.

Vi har diskutert saken i fagmøte i DFØ og har bestemt oss for at vi ved tildeling av feriekvote for 2022 vil tildele ferien med gyldighetsdato så langt frem i tid som det er teknisk mulig. "

Powered by Labrador CMS