Foto: Trygve Bergsland

Felles domstol i Moss, Sarpsborg, Fredrikstad og Halden

Direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, bekrefter overfor Parat24 at han arbeider med planer om å slå sammen tingrettene i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden til en felles domstol. Parats nestleder reagerer og ber om ro i etaten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i 2016 Justiskomiteen på Stortinget ba Domstoladministrasjonen om å stoppe nedleggelser og sammenslåinger av tingretter rundt om i landet. Justisdepartementet fulgte dette opp i sitt tildelingsbrev til Domstoladministrasjonen, hvor det slås fast at sammenslåinger skal være basert på frivillighet og lokal enighet.

Fire tingretter under et tak

Stortinget har ifølge Urke gitt uttrykk for at sammenslåing av domstoler skal bygge på frivillighet.

– Det er dette vi forholder oss til, sier Urke.

Han sier det er besluttet innført felles ledelse for Salten og Lofoten.

– For Salten og Lofoten venter vi på utnevnelse av ny felles domstolleder for de to domstolene, sier Urke.

Leder for domstolene jobber også med en egen prosess i Østfold.

– Her sonderer vi muligheten for å slå sammen tingrettene i Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden til en felles domstol etter modell fra Vestfold. De korte avstandene i Østfold gjør det mest formålstjenlig å samle de fire tingrettene under et tak, sier Urke.

Parat venter på domstolkommisjonen

Etter et betydelig press og lokalt engasjement lykkes Parats tillitsvalgte i domstolene å stanse nedleggelser og sammenslåinger av en rekke tingretter vinteren 2016.

– I 2016 ba vi om en helhetlig gjennomgang av domstolenes organisering, og regjeringen svarte i 2017 med å sette ned en domstolkommisjon som skal levere en NOU i 2020. For oss er det viktig å sikre en prinsipiell og helhetlig tilnærming til strukturendringer i domstolene, sier Nina Anderson, som er hovedtillitsvalgt for Parat i domstolene.

Nestleder i Parat, Vegard Einan, sier han ikke er avvisende til endring, men er opptatt av ryddige prosesser og vil ha ro i etaten slik at domstolkommisjonen kan få jobbet frem et helhetlig forslag.

– Vi har slått dette tilbake politisk før. Er det behov for det, kommer vi til å gå inn i denne saken med full tyngde en gang til. Våre tillitsvalgte har bedt om ro i etaten mens vi venter på innstillingen fra domstolkommisjonen. Det er et signal jeg håper også Domstoladministrasjonen tar med seg, sier Parats nestleder.

Powered by Labrador CMS