Får ansvaret for kontantstøtte til næringslivet

Parat-medlemmer i Skatteetaten bidrar til å redde næringslivet gjennom korona-krisen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Finansdepartementet ga i begynnelsen av april Skatteetaten oppdraget med å forvalte kompensasjonsordningen for næringslivet. Ordningen gjelder for bedrifter med vesentlig inntektsfall som følge av koronakrisen. Målet er å holde flere virksomheter flytende gjennom krisen og dermed unngå konkurser i størst mulig grad. Ordningen blir tilgjengelig fra lørdag 18. april på kompensasjonsordning.no.

Karina Tisell er hovedtillitsvalgt for Parat i Skatteetaten. Hun sier flere ansatte i Skatteetaten har jobbet gjennom påsken med denne oppgaven.

Mange av de økonomiske tiltakene som regjeringen nå iverksetter påvirker oppgaveløsningen i etaten. Ansatte har bidratt til å bistå kritiske fagområder og har dermed jobbet helt eller delvis med andre oppgaver enn normalt, sier hun til Parat24.

Alle skattekontorene i landet er stengt, og nesten alle ansatte sitter på hjemmekontor.

Mange jobber fra sitt hjemmekontor med å veilede publikum med å fylle ut skattemeldingen. Det er ganske imponerende at de ansatte i Skatteetaten fra den ene dagen til den andre har gått over til hjemmekontor. Dette viser at både arbeidsgiver og ansatte har vist en meget stor tilpasningsvilje, sier Tisell.

Hun innrømmer likevel at savnet av å møte hverandre fysisk er til stede.

Vi savner kollegaer og faglige diskusjoner. Det krever litt mer planlegging når kollegene dine ikke sitter innen en armlengdes avstand, sier hun.

Fakta: Kontantstøtten til bedrifter

* Kompensasjonsordningen skal dekke uunngåelige faste kostnader for koronarammede bedrifter. Vil i utgangspunktet gjelde for mars, april og mai.

* Ordningen anslås å koste rundt 20 milliarder kroner i måneden.

* Foretak som staten har pålagt å stenge, vil få dekket inntil 90 prosent av sine uunngåelige faste kostnader.

* Bedrifter som ikke er pålagt å stenge, men likevel opplever reduksjon i omsetningen på 30 prosent eller mer (20 prosent i mars), vil få kompensasjon etter en egen beregningsnøkkel.

* Minstegrensen for å få utbetalt kompensasjon er 5.000 kroner. Den øvre grensen for støtte per foretak er 30 millioner kroner i måneden. For konserner vil det settes en høyere maksgrense forutsatt at dette godkjennes av ESA.

* Ordningen vil gjelde for alle skattepliktige registrerte foretak i Norge, unntatt finansnæringen, el- og vannverk, selskaper innen olje- og gassutvinning, foretak med egne støtteordninger, som private barnehager og flyselskaper, foretak uten ansatte (unntatt enkeltpersonforetak som er innehavers hovedinntektskilde), samt foretak som er uten aktivitet eller under konkursbehandling.

* Regjeringen bes vurdere egne ordninger for:

– foretak som har store sesongvariasjoner i inntekten

– mediene

– foretak som faller utenfor ordningen, som attføringsbedrifter og butikker uten momsplikt, men som likevel har betydelig inntektsfall.

* Ordningen vil bli forvaltet av Skatteetaten.

* Det skal sikres åpenhet rundt hvilke bedrifter som får støtte.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS