F-35. Foto: Luftforsvaret

F-35 har tatt over skarp beredskap fra F-16

Torsdag kl. 11.45 tok F-35 over for F-16, flyet som har voktet norsk luftrom i 40 år. Milepælen ble markert på Evenes flystasjon.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Seansen ble noe amputert på grunn av tett snøvær over Evenes.

– F-35 har nå overtatt stafettpinnen med døgnkontinuerlig vakt. Dette er en stor dag, og jeg er svært godt fornøyd. Det har vært en vellykket innføring av det nye kampflyet så langt, takket være mange dedikerte og dyktige mennesker i Luftforsvaret og blant våre samarbeidspartnere, sier sjef Luftforsvaret, generalmajor Rolf Folland, i en pressemelding.

Det er nå to F-35 kampfly på fast 15-minutters QRA-beredskap (Quick Reaction Alert) for Norge og Nato. Johan Hovde, leder i Parat forsvar, er fornøyd med at de nye flyene nå er i operativ tjeneste.

– Det er en god nyhet at Forsvaret har klart målet om å innfase en ny flytype og flyttet flybase innenfor de frister som ble satt langt tilbake i tid, sier han til Parat24

Det første av de nye kampflyene kom til Norge i 2017. Siden den gang har forsvaret utført testing og evaluering for å klargjøre for operativ overtakelse i 2022.

Neste milepæl kommer i 2025, når F-35 skal oppnå full operativ kapabilitet.

Powered by Labrador CMS