En av tre FN-ansatte utsatt for seksuell trakassering

Hver tredje FN-ansatt har blitt utsatt for seksuell trakassering de siste to årene, ifølge en spørreundersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hele 38 prosent svarer at de har blitt utsatt for seksuell trakassering som ansatte i FN, viser undersøkelsen som konsulentfirmaet Deloitte har gjennomført for FN. De fleste sier at trakasseringen går ut på støtende seksuelle historier og vitser eller støtende kommentarer om utseende eller seksuelle aktiviteter.

– Vi har en lang vei å gå, sier FNs generalsekretær António Guterres.

To av tre av dem som trakasserte, var menn, en av fire var mellomledere eller ledere, mens en av ti var toppsjefer, ifølge undersøkelsen.

En relativt liten andel på 17 prosent av de ansatte i FN svarte på spørreundersøkelsen, som vil si 30.364 personer.

Guterres har i et brev til sine ansatte skrevet at forekomsten av seksuell trakassering er sammenlignbar med andre organisasjoner, men at FN, som en forkjemper for likestilling, verdighet og menneskerettigheter, må sette en høyere standard.

Han har derfor lovet å innføre retningslinjer om nulltoleranse for seksuell trakassering.

I februar åpnet FN en døgnåpen hjelpelinje der deres ansatte kan melde inn seksuell trakassering, og FN-etterforskere skal ettergå alle anklager.

Leder Michel Sidibé for FNs aidsprogram (UNAIDS) kunngjorde i desember at han vil fratre sin stilling etter at en gjennomggang av hans lederstil viste at han har muliggjort en kultur der ansatte blir trakassert, også seksuelt.

Powered by Labrador CMS