Elkjøp-ansatte tapte i retten

Ansatte ved Elkjøps datterselskap Elkjøp Distribusjon mister jobbene sine etter at de tapte saken mot Elkjøp i Nedre Romerike tingrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Elkjøp-konsernet besluttet å nedlegge sitt eget distribusjonsselskap fra 1. november, og overlate distribusjon til flere private selskaper.

De ansatte det gjelder gikk, med støtte fra Oslo transportarbeiderforening, til sak for å beholde jobbene, fram til arbeidsretten i 2019 fikk behandlet deres anklage om usaklige oppsigelser.

Men i tingrettens dom avvises kravet totalt, skriver ABCNyheter.

Fare for illojal opptreden

De oppsagte anførte at outsourcingen av lagerhåndteringen og transportoppdragene er å anse som en virksomhetsoverdragelse, noe som gir rett for de ansatte til å bli med over til den nye arbeidsgiveren, men ble ikke hørt av retten.

Retten slår nemlig fast at rett til annen jobb ved oppsigelse ikke gjelder franchiseselskaper, som de forskjellige Elkjøp-butikkene er organisert som.

Retten peker i dommen også på at det er fare for illojal opptreden fra de ansatte hvis de får stå i jobben. Dermed må de oppsagte forlate jobben senest 16. november ifølge ABC Nyheter.

Vil anke

Elkjøp mener selv at de har gjennomført en korrekt nedbemanningsprosess, men det ble bråk i sommer da 39 av de 45 ansatte krevde en tariffavtale. Etter streik og blokade endte det med at en tariffavtale ble undertegnet samtidig som Elkjøp sa ifra om at avtalen var så dyr at nedleggelse eller bemanning ville bli resultatet.

Til slutt ble alle 45 ved lageret sagt opp, og 15 av disse varslet søksmål for å få beholde jobben, et søksmål som tingretten altså nå har avvist.

Leder Pål Aronsen i Oslo Transportarbeiderforening sier til Fri Fagbevegelse at han synes det er rart at Elkjøp fikk medhold. Han vil nå anke dommen. Det er likevel ikke sikkert at de 15 ansatte får beholde jobbene sine til en ankesak er behandlet.

– I denne type saker er det dessverre ikke sånn, men vi kan søke om å få utsatt fristen de ansatte har fått til å måtte forlate jobbene sine til ankesaken er behandlet. Det vil i tilfelle tingretten avgjøre samtidig som med at anken sendes over til lagmannsretten, sier Pål Aronsen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS