Elkjøp-ansatte streiker for tariffavtale

Ansatte ved Elkjøps lager i Akershus har gått ut i streik for å få tariffavtale. Det kan også bli aktuelt med sympatistreik blant butikkansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

De ansatte ved Elkjøps lager i Lørenskog i Akershus er medlemmer i Norsk Transportarbeiderforbund (NTF), som møtte Elkjøp til meklingsmøte hos Riksmekleren fredag morgen. Partene kom imidlertid ikke til enighet, og alle de 43 ansatte på lageret gikk ut i streik fra klokka 14 fredag, ifølge Fri Fagbevegelse.

Striden står om de ansatte hører inn under en avtale for transportører eller for et grossistlager. Forbundssekretær Bjørn Anders Jonassen i NTF sa tidligere i uka at avtalen ville føre til at de som tjener dårligst i dag, vil gå opp fra drøyt 150 til nesten 220 kroner timen i lønn.

– Det er en skam og burde være flaut for en så stor aktør som Elkjøp at de driver med betydelig underbetaling av sine ansatte, sier han til nettstedet. Elkjøp avviser imidlertid de ansattes krav om å få lønn etter grossistavtalen.

– Hvis man hadde gått med på transportarbeidernes krav om å undertegne grossist-overenskomsten, hadde utkjøring av disse varene blitt 60 prosent dyrere enn i dag. Det ville satt bedriften i fare, sier HR-ansvarlig Stein Riibe i Elkjøp Distribusjon.

Også de butikkansatte kan bli tatt ut i streik. Torsdag varslet Handel og Kontor at det er aktuelt å ta ut medlemmer i sympatistreik til støtte for lagerarbeiderne.

Disse blir påvirket av streiken

Streiken vil stoppe utkjøring til enkeltkunder på Østlandet, men vil ikke stoppe utkjøring av varer til Elkjøps butikker. Kunder i Østfold, Akershus, Oslo, deler av Vestfold og Buskerud vil bli påvirket, i triangelet Fredrikstad, Sande i Vestfold og Geilo, melder FriFagbevegelse.

Uorganisert bedrift

Kravet om tariffavtale dreier seg om den såkalte grossistoverenskomsten mellom Hovedorganisasjonen Virke og NTF. Men siden bedriften ikke er medlem i noen arbeidsgiverorganisasjon, vil dette dreie seg om en såkalt direkteavtale, slik det er vanlig å ha med bedrifter som står utenfor Virke, NHO og andre arbeidsgiverorganisasjoner.

Powered by Labrador CMS