Les

Einan: Vil svarteliste flypassasjerer

Åtte personer truet kabinbesetningen på et Norwegian-fly og tvang det til å lande i København. Der kunne spasere ut fra den danske lufthavnen uten noen form for straff. Nå krever Parat nye retningslinjer, og vil gi flyselskapene anledning til å svarteliste passasjerer.
Av Arve Sigmundstad Publisert dato 03.01.2019 10:10 redigert 03.01.2019 10:28

Det var Flysmart24 som først kunne melde om den dramatiske hendelsen som skjedde i luften like over Gøteborg.

Norwegian-flyet hadde akkurat forlatt Oslo Lufthavn og var kommet opp i luften. Da startet flere berusede passasjerer å trakassere og angripe kabinpersonalet. Personalet klarte ikke å håndtere den truende situasjonen før en amerikansk politimann som tilfeldigvis også var passasjer grep inn, skriver nettstedet.

Kapteinen måtte be om prioritet landing på Kastrup i København, en mulighet man bare tyr til når det oppstår en nødsituasjon om bord. Der sto politiet klar til å ta seg av bråkmakerne, mens flyet returnerte til Oslo noen timer senere etter først å ha blitt tømt og gjennomgått for mistenkelige gjenstander.

Presseansvarlig Sara Schlüter ved Københavns Politi bekrefter overfor Flysmart24 at de åtte verken ble anholdt, eller fikk bot for sin opptreden. Norwegian har ikke anmeldt forholdet, skriver nettstedet.

Krever endring
Leder av Parat, Vegard Einan, krever nå at flyselskapene må få anledning til å svarteliste passasjerer som setter ansatte og andre passasjerers sikkerhet i fare ved sin oppførsel ombord i luften.

– Flyselskapene må ha nulltoleranse og det må være en automatikk i å anmelde og sende erstatningskrav ved slik tilfeller.  Straffen for å sette flere hundre andre i fare må økes betydelig slik at det får en avskrekkende effekt, sier Einan til Parat24.

Les også: Kraftig økning i bråk på norske fly

Luftfartstilsynet må på banen
Einan sier Luftfartstilsynet må fokusere mer på hvordan man kan redusere slike tilfeller, og sette hele reisemønsteret og prosessene i system.
– Med økt bruk av automatisert innsjekk, ombordstigning og press på tid og pris, blir det færre mennesker som kontrollerer passasjeren før ombordstigning, sier han.
 
Han sier at før ble passasjerene scannet av mennesker ved innsjekk, på nytt i sikkerhetskontrollen, ved ombordstigning på gate og av kabinpersonalet.
– I dag kan du reise med fly og bli observert kun av sikkerhetspersonell i kontrollen, før du møter kabinpersonalet som kanskje er opptatt med å få passasjerene godt på plass. Det betyr at det er større risiko for at passasjerer kommer seg helt ned i setet på flyet uten å bli observert av ansatte, sier han.

 

Våre medlemsblader
Video

Streikemerkering Jernabenetorget 16.10.20

Lederkonferanse: Tre inspirerende foredrag

Parat-ansatte på hjemmekontor

Streikemarkering Avarn 25. september 2020

Krise i luftfarten

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com
parattariff.com

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo