Einan: Savner en kunnskapsbasert tilnærming

Regjeringen viderefører ABE-reformen, men vil ikke evaluere ordningen. – Parat er enige i regjeringens mål om effektivisering i offentlig sektor, men all erfaring viser at de beste resultatene kommer gjennom samarbeid om bedre løsninger, ikke gjennom påtvungne kutt uten mål og mening, sier Vegard Einan, nestleder i Parat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var for budsjettåret 2015 regjeringen innførte avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen (ABE-reformen) som en fast del av budsjettarbeidet.

Basert på beregninger fra SSB ble det i forbindelse med innføringen av ABE-reformen i 2015 lagt til grunn en årlig produktivitetsvekst på rundt 0,5 pst.

På denne måten skulle ABE-reformen frigjøre om lag 1,7 mrd. kroner årlig til prioriterte formål i statsbudsjettet. Regjeringen skriver i statsbudsjettet at bidragene fra reformen har vært viktige for å finansiere tiltak som Stortinget har vedtatt de senere årene.

Vegard Einan, nestleder i Parat, sier han ikke er motstander av effektivisering og avbyråkratisering.

– En ting er de 0,5 % i budsjettkutt som regjeringen har lagt opp til i sine budsjettforslag, en annen ting er kuttene på hele 0,8% som har blitt resultatet etter budsjettbehandlingen i Stortinget, hvor regjeringspartiene og KrF har brukt denne posten til å saldere andre poster i budsjettet, sier han.

Han sier at om regjeringen mener alvor med ønsket om effektivisering og avbyråkratisering, så burde regjeringen nå gå i dialog med de tillitsvalgte og gjennomføre en grundig evaluering av reformen og ikke minst se på hvilke prosesser som kan forenkles.

– Jeg er overbevist om at dette kan gi effektiviseringsgevinster som langt vil overgå dagens ABE-kutt. Men da må regjeringen vise tillit til etatene, og ta signalene fra ledelse og ansatte på alvor, Einan.

Han sier at slik dette fremstår i dag, er ikke dette en reform – men rene ostehøvelkutt uten en tydelig politisk retning.

– Jeg skulle ønske regjeringen ville gå mer kunnskapsbasert til verks, og se hvordan vi i fellesskap kan bidra til både digitalisering, omstilling og effektivisering i staten – men da må også regjeringen være villig til å lytte til de som kjenner hverdagen på kroppen, sier Einan.

Powered by Labrador CMS