Janne Handrum går i læra som flysystemmekaniker hos AIM Norway. Her lærer hun blant annet å reparere og vedlikeholde norske jagerfly.

Drømmer om å mekke Norges nye kampfly

Gutta sa hun var for liten, skolens rådgiver at det ville bli for vanskelig. Det ga Parat-medlem Janne Handrum (20) blaffen i. Nå lærer hun å mekke F-16, men drømmer allerede om å stramme grepet om mutterne på F-35.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

En ung mann passerer. Hilser kjekt med hånda til panna, på militært vis. Seks–syv demonterte jetmotorer står langs en vegg. Et langt, sort forheng skjuler noe som er hemmelig.

Lærling på F-16 og Sea King

Janne går i læra som flysystemmekaniker hos AIM Norway på Kjeller. Nå viser hun veien inn til det aller helligste; hallen der flåten av norske kampfly holdes shipshape.

– Jeg skal bare hente noe verktøy, sier Janne og overlater oss til Anders Søisdal, sjef for Flyavdelingen.

– Den jenta vil. Hun har guts, er «på», sier han.

AIM Norge har elleve lærlinger. Fem av dem er jenter. Men noen kvotering vil avdelingssjef Søisdal ikke gå med på.

– Hos oss har det ingenting å si om du er jente eller gutt. Det som er viktig, er hva du yter. Om du har interesse og vil, sier han.

Søisdal sier AIM plukker de beste når de skal ta inn lærlinger.

– De må både ha gode karakterer og egne seg. Vi ser etter den spesielle typen; ungdommen som har interesse for faget, som graver seg litt ned, er nøyaktig og kan forholde seg til regler og rammer, sier han.

Tiden hos AIM Norge gir Janne og de andre lærlingene et gullkantet utgangspunkt. De kommer til å kunne velge og vrake i jobber. For som ferdig utdannet flymekaniker fra hangaren her på Kjeller kan Janne mekke på hva hun vil: Fly eller helikopter. Militært eller sivilt. Tog eller båt.

Halvparten av lærlingene hans er jenter, men Anders Søisdal, sjef for Flyavdelingen hos AIM Norway på Kjeller, avviser alle tanker om kjønnskvotering.

– Nei, det driver vi ikke med. Her er det kun egnethet som teller, sier han.

Drømmer om Amerika

– Hva jeg driver med nå? Jeg tar ut en vingebolt. Det skal være inspeksjon i spantet der bolten sitter, sier Janne.

Hun synes dette er artig.

– Har vært i Bodø og demontert en del vinger. Det blir enda mer moro når du har gjort en jobb ofte. Da kan du være mer selvstendig, sier hun.

– «Janne!» hoier en kar i arbeid på en annen F 16-maskin. – Får jeg låne den halt-tom-overgangen av deg ganske kjapt?

– «Ja!» roper Janne tilbake.

Hun spretter lettbeint over skroget på kampflyet og ned på betongen.

– Vi driver med tungt vedlikehold på flyene, sier ungjenta, tilbake på stillaset som omslutter den smekre flykroppen.

Hun forklarer at de går inn i systemet, inspiserer og reparerer.

– Ellers er strukturen i skroget eget fagområde på F-16, sier hun.

Uka etter ventes tre flunkende nye F-35, rapporterer Forsvarsdepartementet. De flys over fra fabrikkanlegget i Texas og lander på Ørland flystasjon utenfor Trondheim. Da vil Forsvaret ha seks av de nye F-35 stasjonert på norsk jord. I tillegg står syv slike kampfly på en amerikansk treningsbase.

I løpet av de to neste årene vil trening av piloter og vedlikeholdspersonell bli svært viktig. De nye flyene vil først være fullt ut operative i 2025.

– Hva som er drømmen min? Målet akkurat nå er å ta fagbrevet, men jeg kunne godt tenke meg å sitte i USA og skru på F-35, sier Janne.

Framtida er åpen.

– Jeg flytter dit det er nødvendig. Jeg blir neppe arbeidsledig, sier hun.

Ambassadør for #yrkesfag

2018 er blinket ut som «Yrkesfagenes år». Målet er å få flere ungdommer til å velge yrkesfag. Arbeidslivet trenger dem.

I likhet med de andre lærlingene hos AIM Norway er Janne medlem av Parat. Slik ble det til at hun sa ja til å stille opp som ambassadør for kampanjen. Gjennom året skal hun fortelle andre ungdommer hvordan det er å utdanne seg til et yrkesfag.

For Jannes egen del var det ikke opplagt at hun skulle til Kjeller og mekke jagerfly. Det var mange som «ikke hadde trua», som hun selv uttrykker det.

– Pappa, som er bilmekaniker, ble med meg på masse yrkesmesser. Sammen så vi på de forskjellige løpene du kunne gå. Pappa har vært positiv hele veien. Mamma, som er regnskapsfører, sa: «Gjør det du har lyst til å gjøre.»

Valget falt på elektro.

– Da fikk jeg høre av gutta at det kunne jeg ikke, fordi jeg var jente. Og så var jeg jo så lita. Men jeg tenkte at jeg skal vise dem at det går an.

Elevene skulle velge retning videre, og flyfaget kom opp som en av flere muligheter.

– Igjen fikk jeg høre at jeg ikke kunne. Rådgiveren mente det ville bli for vanskelig å komme inn. At det ikke var noen vits i å prøve. Igjen ble jeg irritert på at folk ikke hadde trua.

Janne søkte. Fikk plass og hadde det som plommen i egget.

– Jeg følte meg veldig velkommen på flyfaget og stortrivdes. Nå kan jo de som ikke hadde trua se at jeg har fått det til. Selv om jeg er jente og lita, sier Janne.

Janne Handrum er YS-ambassadør under «Yrkesfagenes år 2018». Ved å fortelle om egen læretid skal hun motivere flere ungdommer til å velge yrkesfag.

– Lytt til deg selv og dine egne ønsker. Ikke foreldre eller venner, er Jannes klare råd.

Berg-og-dal-bane-junkie

Norge har i alt 57 F-16 per dags dato, men som skal erstattes av F-35 etter hvert. Hva som da skjer med basen på Kjeller, er usikkert, for øvrig en av verdenes eldste baser i operasjon.

Ifølge Anders Søisdal er det mulig AIM Norway flytter basen til den militære flyplassen på Rygge i Østfold.

– Det er ikke avgjort, men det som er sikkert, er at vi kommer til å jobbe med fly i en eller annen form, sier Søisdal.

Dagen før Parat-bladets besøk var forsvarsminister Frank Bakke-Jensen på AIM.

– Når forsvarsministeren kommer på besøk, gjelder det å ha noe å gjøre, å se litt opptatt ut. For da slipper du å bli spurt om ting, smiler Janne lurt.

En prøvetur med ett av flyene hun jobber med synes hun derimot ikke virker det minste skummelt.

– Jo, jeg kunne godt tenke meg å få sitte på med et F-16 en gang. Det hadde vært kjempegøy. Jeg har sittet på med helikopter. Jeg er en berg-og-dal-bane-junkie, sier hun.

Søisdal sier han har jobbet her i snart 28 år, men ikke fått fly med et F-16 ennå, antagelig for å skru ned eventuelle forhåpninger om det umulige.

Men det er ikke godt å vite hva det er mulig å få til når det gjelder Janne. Hun har nemlig trua.

Powered by Labrador CMS