Professor ved Institutt for Informasjonsteknologi ved Oslo Met, Tale Skjølsvik. Foto: Trygve Bergsland
Professor ved Institutt for Informasjonsteknologi ved Oslo Met, Tale Skjølsvik. Foto: Trygve Bergsland

Digitalisering og framtidens arbeidsliv

Onsdag arrangerte YS frokostmøte om digitaliseringens påvirkning på framtidens arbeidsliv. Forsker og professor ved Oslo Met, Tale Skjølsvik, holdt foredrag om hvordan teknologi har betydning for både samfunnet og våre arbeidsoppgaver i tiden framover.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Skjølsvik framhevet hvordan arbeidsprosessene vil endre seg i samspill med teknologien, og stilte spørsmål ved digitaliseringens både gode og dårlige sider.

I all hovedsak har IKT og teknologi fram til nå blitt brukt til å effektivisere samfunnets oppgaver. Skjølsvik mener dette har bidratt til en positiv endring, der verdiskapning, innovasjon og teknologisk utvikling har blitt stadig mer viktig for bedrifter.

Hun mener samtidig vi må være bevisste på hvor langt man tar teknologisk innovasjon innenfor sin bedrift. Trenden innenfor virtuelle advokatfirmaer ble framhevet, der det mest sannsynlig vil ta lang tid før en god digitalisering er fullstendig integrert.

Dersom teknologien ikke bidrar til verdiskapning, i forhold til enten kostnad eller kunnskap, bør man unngå å legge for mye vekt på den, sier Skjølsvik.

Skjølsvik mener fagforeninger i tiden framover må konsentrere seg om kompetanseutvikling og holdingsarbeid for å henge med på lasset og klare å verve medlemmer i stadig mer selvstendige og digitaliserte industrier.

De nye systemene gjør det enklere å jobbe som frilanser, særlig for yngre og nyutdannede. Her må man bevisstgjøre på betydningen av og fordelene med å organisere seg.

Powered by Labrador CMS