Digital stolthet

Det er igjen duket for pride-markeringer over hele landet, men ikke som vi er vant til. Denne gangen foregår det meste digitalt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 19. juni starter den årlige Oslo Pride-uka, som vanligvis toppes med stor parade i Oslos gater. I år foregår paraden digitalt. Tidligere i år så arrangøren seg nemlig nødt til å avlyse årets fysiske arrangementer på grunn av smittefaren.

Å fylle Oslos gater, Spikersuppa og Youngstorget med 450 000 vakre fjes er vårt høydepunkt hvert år. Vi er ikke bare en festival, men et samlingspunkt og fristed for de av oss som bryter normene for kjønn og seksualitet. I år ser vi ingen annen utvei enn å måtte avlyse Oslo Pride i den formen vi er vant til, skriver arrangøren i en pressemelding.

Som erstatning for de fysiske arrangementene, blir det en rekke digitale arrangementer i pride-uka. Det blir også et eget, digitalt paradeshow lørdag 27. august. Paradeshowet blir en tre timer lang direktesending som streames på vierlive.no/oslopride. Paradeshowet sendes fra Det gamle biblioteket i Oslo, med Adam Schjølberg som programleder. Paradeshowet vil kun være tilgjengelig live og kan ikke ses på andre tidspunkt.

Også i Bergen og flere andre steder i landet markeres Pride lørdag 27. juni. Enkelte steder, som Stavanger og Trondheim, er årets arrangementer flyttet til høsten.

Parats og Parats hovedorganisasjon YS pleier å være en synlig aktør i paraden i Oslo. Ståle Botn i Parat region øst sier Parat er stolte av å være en organisasjon for alle.

Parat har alltid vært tydelig i kampen for et raust, inkluderende og fargerikt arbeidsliv. Hos oss og våre tillitsvalgte er det ingen toleranse for diskriminering av noe slag, sier Ståle Botn, som lover fortsatt kamp mot all diskriminering.

2020 ble et annerledes år. Vi oppfordrer folk til å følge de arrangementer som er tilgjengelige på oslopride.no. Neste år kan vi forhåpentligvis igjen stå som sild i tønne og klemme hverandre i den evige kampen for den like retten til å være forskjellig, sier Botn til Parat24.

Fakta: Pride i Norge

Pride er en feiring av skeiv kjærlighet og mangfold. Siden tidlig på 1980-tallet har pride-feiringene satt sitt preg på norske byer og tettsteder, og gjort det skeive miljøet stadig mer synlig i det norske samfunnet.

«Skeiv» brukes som et begrep for mangfold, og favner homofile, lesbiske, bifile, transpersoner og intersex (LHBTI) og andre kjønns- og seksualitetsuttrykk. Felles for disse er at de faller utenfor heteronormen, og at de lenge var usynliggjort og marginalisert.

(Kilde: snl.no)

Powered by Labrador CMS