Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud Foto: Trygve Bergsland

Det blir en ny arbeidshverdag

I sin åpningstale til Parats landsmøte i Bergen onsdag var Hans-Erik Skjæggerud blant annet opptatt av hva den teknologiske revolusjonen vil gjøre med hverdagen vår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hverdagen vår vil endres. Arbeidsdagen vår vil endres. Over tid vil alle oppgaver som kan automatiseres bli det, sa Skjæggerud til de omlag 260 delegatene, observatørene og gjestene i salen.

I følge Parars leder er automatisering det det eneste riktige å gjøre. Omstillingen vil bidra til økt produktivitet.

– Omstillingen vil frigjøre våre hoder til å løse mer komplekse oppgaver, sa Paratlederen.

Skjæggerud mener endringene ikke kommer med store revolusjonerende nye oppfinnelser som for eksempel vaskemaskinen, elektrisiteten eller telefonen. Den kommer som en bølge av stadige små og store forbedringer som der og da ikke nødvendigvis oppleves som revolusjonerende, men som i sum gjør at mye snus på hodet i løpet av relativt kort tid. Han viste til smarttelefonen og fortalte ar han ikke opplevde den som revolusjonerende da den kom.

– I dag leverer den tjenester gjennom applikasjoner som på mange områder har revolusjonert min hverdag. Ti år etter den kom, ser jeg konsekvensene den har hatt på livet mitt, sa Skjæggerud.

Må forholde seg til endringene

Vi må akseptere og forholde oss til endringene og art de får betydning for arbeidslivet. Parat-lederen mener det den enkelte sitt valg om disse endringene blir positive eller negative.

– De som velger å overse endringene, eller lene seg tilbake, litt overbærende, uten å forholde seg til det, utsetter seg selv for risiko, sa Skjæggerud.

Kompetanseutvikling

Medlemmene i Parat vil høyst sannsynlig ha andre arbeidsoppgaver om fem til ti år enn det de har i dag.

-– Det må bli vår oppgave å sette dem i stand til å møte disse endringene. Det handler om kompetanseutvikling- og noen ganger kompetanseendring, sa Skjæggerud.

Parat har allerede tatt konsekvensen av dette fortalte Parat-lederen, og viste til Jobbveiviseren Parat i samarbeid med Delta og Negotia tilbyr medlemmene.

- Det er et verktøy for våre medlemmer som skal bidra til at de kan sette seg selv i bedre stand til å ta gode valg for seg selv om fremtiden, sa Skjæggerud.

Siste landsmøtetale

Hans-Erik Skjæggerud stiller ikke til gjenvalg som Parat leder, og benyttet også landsmøtetalen til å oppsummere de ti årene han har vært Parats leder. som har gått siden han ble valgt som leder i Parat.

Vi hadde som mål å gjøre Parat synlig, vi skulle skaffe oss innflytelse over utviklingen i norsk arbeidsliv og i YS og i skulle sørge for at Parat fikk flere medlemmer.

– I dag vet alle som vi ønsker skal vite det hvem Parat er, i dag setter Parat dagsorden og påvirker utviklingen på sentrale områder av norsk arbeidslovgivning, og i dag har Parat 12300 flere medlemmer enn i 2008. Det er en økning på 45 prosent, sa en fornøyd Skjæggerud, og fortsatte med å si art alle i Parat har gjort en sabla god jobb. Vi pekte mot horisonten, marsjerte sammen og har oppnådd våre mål sammen.

­­– Det er imidlertid ingen grunn til å hvile på laurbærene, Parat må fortsatt må fortsette å bidra til å øke organisasjonsgraden. Den må opprettholdes, og helst økes for at det viktige tre-partsamarbeidet skal fungere. Det samme gjelder to-partssamarbeidet på arbeidsplassene.

– Det slaget står i all hovedsak i privat sektor. Det er der de uorganiserte er, men vi må også opprettholde høyt fokus på offentlig sektor, sa Hans-Erik Skjæggerud.

Powered by Labrador CMS