Delta Air Lines' ansatte oppfordres til å ikke organisere seg

Det amerikanske flyselskapet Delta Air Lines får sterk kritikk etter å ha produsert plakater som oppfordrer ansatte til å ikke organisere seg i fagforeninger.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Plakatene forteller ansatte at å organisere seg koster penger man heller kunne brukt på underholdning.

En av plakatene estimerer at et fagforeningskontingent koster rundt 700 amerikanske dollar (6100 kr) i året. "Et nytt videospill høres gøy ut. Bruk heller pengene dine på dette i stedet for å betale avgifter til fagforbund", fortsetter den. Plakatene linker så til et nettsted der flyselskapet advarer ansatte om at dersom de organiserer seg, kan både lønn og ferie blir negativt påvirket.

Plakatene har gått viralt på sosiale medier, og de sterke reaksjonene har ikke latt vente på seg, både gjennom Facebook-grupper for Deltas ansatte, på Twitter og i internasjonale medier.

Delta Air Lines viser en total forakt for fagforeninger, og en underlig uvitenhet om hva fagforeninger har oppnådd for å løfte amerikanske arbeideres rettigheter, skriver The Guardian.

Ser på fagforeninger som en trussel

Leder i Parat, Vegard Einan, mener vi er heldige som ikke har denne typen åpen motstand i det norske arbeidslivet.

– Samtidig må vi være bevisst at en liten del av uvitende ledere ser på fagforeninger som en trussel og begrensning i deres egen mulighet til å kontrollere virksomheten, sier Einan.

The International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) er fagforeningen som nå forsøker å organisere 44 000 Delta-ansatte. Forbundet mener Delta Air Lines angriper ansattes rettigheter til å organisere seg.

– Dagen Delta-ansatte kan forhandle om kompensasjon, fordeler og arbeidsregler nærmer seg raskt, og dette skremmer Delta Air Lines, sier IAM i en pressemelding.

IAM mener at dersom fagforeninger er like dårlige for arbeidstakere som flyselskapet skal ha det til, hadde det aldri blitt satt inn så sterke ressurser for å unngå organisering blant ansatte.

Parat-leder Einan er enig.

– I Delta i USA ser vi dessverre at ledelsen forsøker å splitte de ansatte ved å angripe fagforeninger, åpenbart i frykt for å måtte dele verdiskapningen med de som bidrar, mener han.

Rettferdig verdiskapning

Einan står sterkt på at høy organisasjonsgrad og godt samarbeid mellom arbeidsgiver og arbeidstaker gir forutsigbarhet, omstillingsevne og bedre kvalitet i arbeidet som utføres.

– Fornøyde ansatte som får sin rettferdige del av verdiskapningen er ingen kostnad for en godt drevet virksomhet, de er en verdi, sier Einan.

Han mener samtidig at fagforeninger, tillitsvalgte og parter i arbeidslivet må minne omgivelsene på at det organiserte arbeidslivet vi har er verdt å ta vare på.

– Tar vi ikke vårt ansvar både i gode og mindre gode tider, mister vi troverdighet og oppslutning, avslutter Parat-lederen.

Powered by Labrador CMS