Bruk av kontantstøtte øker

Etter en lang periode med nedgang i bruken av kontantstøtte har det vært en svak økning de senere årene, særlig blant barn med foreldre fra Europa og Nord-Amerika. Blant dem med foreldre fra Afrika og Asia har det vært en nedgang. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Kontantstøtten fyller 20 år, og Statistisk sentralbyrå (SSB) presenterte onsdag nye tall som viser utviklingen i bruk av kontantstøtte. Tallene viser en svak økning i andelen som benytter seg av kontantstøtteordningen, fra 22 prosent i 2012 til 26 prosent i 2017.

Innvandrerforeldre benytter seg i større grad av ordningen enn andre foreldre, 43 mot 17 prosent i 2017. I likhet med hele befolkningen var det en betydelig nedgang i andelen som benytter seg av kontantstøtte blant barn med innvandrerbakgrunn i perioden frem til 2011. Fra 2012 endrer denne tendensen seg. Samtidig som andelen som mottar kontantstøtte med bakgrunn fra Afrika, Asia etc. fortsetter å falle, øker andelen som mottar støtte i resten av innvandrergruppene (EU etc.). I 2016 var andelen kontantstøttemottakere for første gang større blant dem med innvandrerbakgrunn fra EU etc. enn blant dem med bakgrunn fra Afrika, Asia etc.

SSBs tall viser også at kontantstøtte er klart mest benyttet blant foreldre med lavere utdanning. I 2017 mottok 34 prosent av alle barn hvor mor har ungdomsskole som høyeste utdanningsnivå kontantstøtte. Andelen som mottar kontantstøtte hvor mor har fullført videregående er 25 prosent, mens det kun er 15 prosent hvor mor har utdanning på høgskole- eller universitetsnivå som mottar kontantstøtte. Barnefamilier med lav inntekt mottar oftest kontantstøtte og andelen mottakere synker med økende inntekt.

Les mer: SSB: Kontantstøtten er blitt mer populær siden 2012 (ekstern lenke)

Powered by Labrador CMS