Bistandsreform: Forventer ryddige prosesser

Det forventes store endringer i norsk bistandspolitikk, når rapporten om norsk bistands og Norads framtid trolig leveres politisk ledelse i Utenriksdepartementet fredag. – Vi må kunne forvente en offentlig debatt, gode prosesser med de tillitsvalgte, og en bred høringsrunde før regjeringen fatter sin endelige beslutning, sier Vegard Einan, nestleder i Parat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er Dagsavisen som melder at rapporten med forslag til reform av norsk bistand, og Norads fremtid, trolig overleveres politisk ledelse i Utenriksdepartementet, altså utviklingsminister Nikolai Astrup (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) fredag.

Les også: Norad svekkes

Der vil det etter alt å dømme legges opp til store endringer i måten norsk bistand fungerer på, med blant annet en overføring av fagfolk fra Norad til Utenriksdepartementet, skriver Dagsavisen. Den varslede storreformen har møtt bred kritikk fra fagmiljøer og Norad-ansatte, som mener de ikke har blitt godt nok lyttet til. Det er spesielt planene om å skille fagkunnskap og forvaltning som møter motbør

Les også: Tillitsvalgte skuffet over statsråden

De tillitsvalgte fra Parat, NTL og Akademikerne har bedt om en bredere offentlig debatt og en høring, slik at faglige innspill kan bidra inn i den videre prosessen.

Våre medlemmer sitter på uvurderlig erfaring og innsikt på dette feltet. Regjeringen vil oppnå mye bedre resultater om de legger opp til gode prosesser for å involvere de ansatte og jeg mener statsråden bør forvente at regelverket for medbestemmelse følges opp av en så sentral aktør som Utenriksdepartementet. Det er jeg sikker på også gjør statsrådens beslutninger bedre, sier Vegard Einan, nestleder i Parat.

Han får støtte fra de fem største bistandsorganisasjonene i Norge som også har bedt om en høring om den omfattende reformen. I et brev til utviklingsministeren ber de om en høring når forslag til reform er klart, og de ber Astrup om å lytte til fagfolk, som anbefaler en annen kurs enn den utviklingsministeren nå legger opp til.

Einan sier vi ikke må være redde for kunnskap og offentlig debatt.

– Vi må ikke sette oss i en situasjon hvor våre folkevalgte og politikere er redd for faglige innspill og en offentlig debatt før de tar sine beslutninger, sier han.

En bistandsreform trenger ikke å behandles i Stortinget. Men regjeringen forplikter seg til å følge utredningsinstruksen, der enkle spørsmål, som hva problemet er og hva en vil oppnå, skal stilles og besvares før store reformer settes i gang. Det er ifølge statssekretær i UD Jens Frølich Holte for tidlig å si om det blir høring eller ikke.

Powered by Labrador CMS