Biden: Prisen blir høyere jo lengre vi venter

USAs president Joe Biden tok til orde for ambisiøse utslippskutt da han åpnet sitt klimatoppmøte torsdag.

– Prisen for å ikke handle bare stiger. USA venter ikke, sa Biden i sin åpningstale til klimatoppmøtet, der et stort antall stats- og regjeringssjefer deltar.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Biden har forpliktet seg til å kutte USAs klimagassutslipp med minst 50 prosent innen 2030, målt i forhold til utslippsnivået i 2005. Målet ble bekreftet torsdag.

Han håper løftet skal oppmuntre Kina og andre store utslippsnasjoner til å få fart på egne utslippskutt.

Allerede har Japan varslet kutt i klimagassutslippene på 46 prosent innen 2030, sammenlignet med 2013-nivå. Storbritannia har gått lengst, med et svært ambisiøst mål om å kutte landets klimautslipp med hele 78 prosent i 2035, sammenlignet med 1990-nivå.

Blant verdenslederne som stiller på det to dager lander klimatoppmøtet, er Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping, samt Norges statsminister Erna Solberg (H).

I sin åpningstale gjentok Xi Kinas forpliktelse om at Kinas utslippstopp skal nås innen 2030 og at landet skal være klimanøytralt innen 2060. Dermed ser det ikke ut til at det kommer noe nytt kinesisk utslippsmål på møtet.

FNs generalsekretær António Guterres sa i sin tale at verden «er på kanten av stupet» og at «neste steg må gå i riktig retning».

Statsminister Erna Solberg (H) gleder seg over at USA under president Joe Biden viser nye takter i klimapolitikken, med løfter om betydelige utslippskutt.

– USA melder seg på igjen som en drivkraft for et bedre klima i verden og for å redusere utslippene, sier Solberg til NTB i forbindelse med Biden-administrasjonens klimatoppmøte.

Solberg viser til at det i februar i fjor var svært få land som meldte inn nye nasjonale utslippsmål til FN.

– Norge var ett av få, og kanskje det eneste vestlige landet, som gjorde det, og forsterket sine mål i tråd med Parisavtalen, sier Solberg.

– Nå begynner andre å komme etter, som et resultat av det amerikanske lederskapet, legger hun til.

Powered by Labrador CMS