Ber om ro i domstolene

I 2016 ble justispolitikerne fra Høyre, FrP, KrF, Venstre, Ap og SP enige om å stoppe nedleggelser og sammenslåinger av tingretter rundt om i landet. Hovedtillitsvalgt for Parat i domstolene, Nina Anderson, reagerer på at domstoladministrasjonen igjen vurderer å tvinge sammen tingretter, eller legge nye tingretter under samme sorenskriver.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter et betydelig press og lokalt engasjement lykkes Parats tillitsvalgte i domstolene å stanse nedleggelser og sammenslåinger av en rekke tingretter vinteren 2016.

I 2016 ba vi om en helhetlig gjennomgang av domstolenes organisering, og regjeringen svarte i 2017 med å sette ned en domstolkommisjon som skal levere en NOU i 2020. For oss var det viktig å sikre en prinsipiell og helhetlig tilnærming til strukturendringer i domstolene, sier Anderson.

Justisdepartementet fulgte også opp i sitt tildelingsbrev til Domstoladministrasjonen. Her skriver de at regjeringen ønsker større tingretter, men at videre sammenslåinger forutsetter lokal enighet.

Dette er også i tråd med hva justiskomiteen på Stortinget har slått fast. De har pekt på det må ligge gode lokale prosesser til grunn før det gjennomføres frivillige sammenslåinger eller strukturendringer. Endel av de forslagene som nå legges frem, bryter med disse forutsetningene, sier Parats hovedtillitsvalgte i domstolene.

Hun er ikke avvisende til endring, men er opptatt av ryddige prosesser og vil ha ro i etaten slik at domstolkommisjonen kan få jobbet frem et helhetlig forslag.

Vi kan ikke endre domstolstrukturene våre stykkevis og delt. For oss er det avgjørende at vi evner å se både påtalereformen og utredningen fra domstolkommisjonen i sammenheng. På bakgrunn av disse utredningene, er vi klar for å gå inn i en dialog for en helhetlig gjennomgang av fremtidens domstolstrukturer, sier Anderson.

Andersson ber Domstoladministrasjonen om å legge bort tanken om å tvinge sammen tingretter, eller legge nye tingretter under samme sorenskriver.

– Jeg vil minne Domstoladministrasjonen om hva både statsråden og justiskomiteen har sagt, eventuelle endringer skal baseres på gode prosesser og lokal enighet. Er det ikke lokal enighet, kan Domstoladministrasjonen like gjerne legge forslaget i en skuff. Da skal det heller ikke gjøres endringer. Nå venter vi på konklusjonene fra domstolkommisjonen, sier Parats tillitsvalgte i domstolene.

Direktør i Domstoladministrasjonen, Sven Marius Urke, sier Stortinget gitt uttrykk for at sammenslåing av domstoler skal bygge på frivillighet.

– Det er dette vi forholder oss til, sier Urke.

Powered by Labrador CMS