Arbeidsmiljøloven: Stortinget instruerer regjeringen

Regjeringen instrueres til å legge frem forslag for å endre arbeidsmiljøloven. Flertallet i arbeids- og sosialkomitéen på Stortinget vil instruere regjeringen for å få slutt på de såkalte null-timers kontraktene. Kristelig Folkeparti støtter forslaget som dermed er sikret flertall på Stortinget.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil ikke forby innleie av arbeidskraft, men vurderer tiltak for å få ned andelen innleide arbeidere, særlig i Oslo. Det varslet statsminister Erna Solberg (H) etter et toppmøte om kampen mot arbeidslivskriminalitet og sosial dumping mandag, melder NTB.

Samtidig mener både statsministeren og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) at et generelt forbud mot innleie av arbeidskraft ikke er veien å gå i kampen mot useriøse aktører.

– Vi mener et forbud mot innleie vil være altfor rigid. Vi ser at mange bedrifter og bransjer har behov for den fleksibiliteten fra tid til annen, sa Hauglie til NTB mandag.

Nå viser det seg at stortingsflertallet ikke deler regjeringens vurderinger. Opposisjonen samler seg nå om fem forslag som skal bekjempe skadevirkningene av innleie.

Regjeringen har annonsert de vil komme med forslag til endringer i arbeidsmiljøloven i denne vårsesjonen. 23. mars er fristen for at regjeringen skal kunne fremme forslag for Stortinget som kan behandles denne våren. Nå pålegges regjeringen å innarbeide flere punkter regjeringen er motstander av.

Dette er merknadene fra arbeids- og sosialkomiteen:

Stortinget ber regjeringen i den varslede proposisjonen om forslag til endringer i arbeidsmiljøloven om fast ansettelse, midlertidig ansettelse i og innleie fra bemanningsforetak vurdere å fremme forslag til endringer som sikrer:

1. En tydelig definisjon av faste ansettelser, hvor fast ansettelse innebærer at ansettelsen er løpende og tidsubegrenset og at lovens regler om opphør av arbeidsforhold gjelder, samt hvor det understrekes at fast ansettelse uten lønn mellom oppdrag ikke oppfyller lovens krav til fast ansettelse.

2. En plikt for arbeidsgiver til å gi forutsigbarhet for arbeid og inntekt gjennom en arbeidsplan og som forhindrer kontrakter der arbeidstakere er fast ansatt med den konsekvens at de må stå til disposisjon hele tiden og likevel ikke være sikret mer enn en deltidsjobb.

3. At adgangen til innleie begrenses slik at kun virksomheter som er bundet av landsomfattende tariffavtale med fagforening med innstillingsrett kan inngå skriftlig avtale om tidsbegrenset innleie, og at virksomheten og bemanningsforetaket på forespørsel fra Arbeidstilsynet skal fremlegge dokumentasjon på at virksomheten er bundet av tariffavtale med fagforening med innstillingsrett og at det er inngått avtale med de tillitsvalgte.

4. At Arbeidstilsynet gis hjemmel til å føre tilsyn med innleie, og sanksjonsmuligheter ved ulovlig innleie.

Forslagene må fremmes på et tidspunkt som gjør det mulig for Stortinget å fatte vedtak innen sommeren 2018.

Powered by Labrador CMS