Arbeidsmiljøloven – ikke godt nok fra regjeringen

Det var i mars stortingsflertallet instruerte regjeringen og ba om at det skulle legges frem forslag for å begrense adgangen til innleie samt en tydelig definisjon på fast ansettelse. Regjeringen sitt forslag er ikke godt nok, sier advokat i YS Ørnulf Kastet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var i mars Arbeids og sosialkomiteen på Stortinget samlet seg om å be regjeringen legge frem forslag som til endringer i arbeidsmiljøloven som gir en tydelig definisjon av faste ansettelser.

Komiteen ba også om at det skulle legges frem forslag som gir arbeidsgiver en plikt til å gi forutsigbarhet for arbeid og inntekt gjennom en arbeidsplan og som forhindrer kontrakter der arbeidstakere er fast ansatt med den konsekvens at de må stå til disposisjon hele tiden og likevel ikke være sikret mer enn en deltidsjobb.

Stortinget ba også om at adgangen til innleie begrenses, og at Arbeidstilsynet gis hjemmel til å føre tilsyn med innleie, og sanksjonsmuligheter ved ulovlig innleie.

Tirsdag ble det avholdt høring i Arbeids og sosialkomiteen etter at regjeringen har lagt frem sine forslag, og det var en samlet fagbevegelse som gikk i rette med forslagene fra regjeringen.

– Forslagene fra regjeringen er for dårlige, og vil ikke bidra til en klargjøring av hva som er en fast ansettelse, sier Ørnulf Kastet, advokat i YS.

Heller ikke regjeringens forslag om at vikarbyråer skal få en spesiell anledning til å ansette midlertidig får støtte i YS.

Dette forslaget er vi svært skeptisk til, vi ser ingen grunn til at vikarbyråer skal ha en særlig anledning til midlertidige ansettelser. Fra vår side er vi opptatt av å hegne om det seriøse og organiserte arbeidslivet, hvor faste ansettelser er hovedregelen, sier Kastet.

Han sier det nå i første omgang vil være opp til Arbeids og sosialkomiteen på Stortinget å samle flertall om nye forslag som ivaretar organisasjonenes innspill.

Les også; Arbeidsmiljøloven: Stortinget instruerer regjeringen

Powered by Labrador CMS