Arbeidslivs-barometeret: Positive hovedfunn

YS Arbeidslivsbarometer er den mest omfattende, årlige undersøkelsen av tilstanden i arbeidslivet. I årets Arbeidslivsbarometer undersøkes blant annet årsakene til hvorfor noen står utenfor arbeidslivet, eller står i fare for å falle ut.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Gjennomgangen viser at helsa er den viktigste årsaken til at folk faller helt eller delvis ut av arbeidslivet. Så mange som 85 prosent av de som er i arbeidsfør alder, men som ikke er i jobb, oppgir dårlig helse som grunnen.

- På den ene siden har folk blitt friskere og står lenger i jobb enn før. På den andre siden bekrefter Arbeidslivsbarometeret at situasjonen er mer utfordrende for noen grupper enn for andre, sier YS leder Jorunn Berland.

Positive hovedfunn

Hovedfunnene i rapporten tegner et positivt bilde av norsk arbeidsliv. Trivselen og mestringsfølelsen er høy blant norske arbeidstakere. Mestringsfølelsen later til å være upåvirket av forhold i økonomien som kan virke inn på arbeidsmarkedet.

Det kommer likevel frem i undersøkelsen at mange er utslitte når de kommer hjem fra jobben, dette gjelder særlig lavinntektsgrupper. Undersøkelsen viser også at likestillingen i hjemmet styrkes – selv om kjønnsrollemønstrene i stor grad er tradisjonelle.

Deltidsarbeid er fremdeles et kvinnefenomen, og skyldes ofte helseutfordringer hos den ansatte, viser funn fra arbeidslivsbarometeret.

Det har lenge vært tegn til økt aksept blant arbeidstakerne for økte lønnsforskjeller. Denne utviklingen har snudd i år. Ønske om fritid og tid med familie ser ut til å vektlegges stadig mer, til fordel for selvutvikling gjennom jobb.

Skepsis til økt midlertidighet

Regjeringen har fått kritikk fra en samlet arbeiderbevegelse for en lovendring som har gitt økt adgang til midlertidige ansettelser. Arbeidslivsbarometeret viser at oppslutningen om midlertidighet i arbeidslivet er lav.

Det er stadig flere som tror at deres nåværende arbeidsoppgaver i fremtiden kan utføres digitalt eller av en maskin.

Bekymret for slitasje

Leder i Parat, Hans-Erik Skjæggerud sier han blir bekymret når en av fire oppgir å være utslitt etter arbeidsdagen.

– Her er det åpenbart forskjeller fra de ulike aldersgruppene, men det er bekymringsfullt at så mange går rundt og er utslitt. Dette øker risikoen for at enda flere kan bli støtt ut av arbeidslivet. Nettopp derfor er det viktig å styrke arbeidet både med inkluderende arbeidsliv, HMS og arbeidsmiljøspørsmål mer generelt for å motvirke at enda flere faller utenfor arbeidslivet, sier han.

Les også: YS sitt Arbeidslivsbarometer i sin helhet.

Powered by Labrador CMS