Arbeidsledigheten i Norge øker svakt

Torsdag kom SSB med tall for utviklingen i arbeidsledighet, arbeidsforhold og lønn i Norge mellom oktober og november i år. Statistikken viser svak oppgang i arbeidsledigheten og at antallet jobber avtar noe etter en periode med unormalt høy vekst.

Publisert Sist oppdatert

Mellom september og oktober ble det omkring 1.300 færre jobber i landet. Ikke siden februar i år har statistikken vist jobbnedgang. Sammenlignet med oktober 2021 er det tre prosent flere jobber. Det er den laveste veksten målt i statistikken så langt i år.

– Det at vi nå ser en lavere vekst i antall jobber skyldes i stor grad den unormalt sterke utviklingen i andre halvår 2021, som følge av gjenåpningen etter pandemien. Utviklingen i andre halvår i år ligner mer på utviklingen i årene før pandemien, som vil si at vi er tilbake i en normal situasjon, sier Tonje Køber, seksjonssjef i SSB.

Det var i underkant av 3,1 millioner jobber i Norge i tredje kvartal 2022. Den største næringen i landet er helse- og sosialtjenester, som står for rundt 20 prosent av jobbene i markedet. Sektoren er etterfulgt av varehandel og undervisning som ansetter store deler av arbeidsstyrken.

Ifølge SSB kan en person typisk ha flere jobber i ulike virksomheter. Det var rundt 2,8 millioner personer som var lønnstakere i tredje kvartal i år.

Formålet med den kvartalsvise statistikken er å vise endringer i antall jobber, antall lønnstakere og lønnsnivå for hvert kvartal sammenlignet med samme kvartal året før.

Svak økning i arbeidsledigheten

I november endte arbeidsledigheten i Norge på 3,3 prosent, opp fra 3,2 prosent måneden før. Ledighetsnivået har ligget rekordlavt i Norge det siste året, men de siste månedene har man sett en gradvis utflating, før ledigheten har hatt en svak oppgang.

– Etter en lang periode med høy temperatur på arbeidsmarkedet ser det nå ut til at vi har en svak, oppadgående trend i ledigheten sier Tonje Køber i SBB.

I april lå arbeidsledigheten på 3,1 prosent, i perioden mai til august på 3,2 prosent, mens den i både september, oktober og november var på 3,3 prosent.

Powered by Labrador CMS