Les

Apotekene vil vaksinere uten legens godkjennelse – venter på Høies ja

Apotekene venter en omfattende vaksinering mot influensa i år. Håpet er at legen ikke blandes inn før apotekeren setter stikket, men først må regjeringen si ja.
Av NTB-Snorre Schjønberg Publisert dato 24.08.2020 15:40
De siste fire årene har du hatt muligheten til å ta influensavaksinen på et apotek i stedet for et legekontor. På grunn av økt trykk på helsevesenet i koronapandemien, blir det trolig enda lettere i år.

Apotekene forbereder seg nemlig på at de i høst skal kunne sette influensavaksiner helt uten at legen er innblandet. De venter på en avklaring fra Helse- og omsorgsdepartementet på om det faktisk blir noe av.
– Vanligvis går vi i gang med vaksineringen i oktober, så vi bør snart få beskjed. Vi bør ha noen uker på oss til å forberede dette, sier administrerende direktør Per T. Lund i Apotekerforeningen til NTB.

NTB har mandag ikke fått svar fra departementet på spørsmål om hvor lang tid dette vil ta.

Smertefri overgang
Lund mener apotekene er godt forberedt, og spår en smertefri overgang til den nye ordningen, dersom regjeringen gir sitt klarsignal.
– Jeg tror vi skal ha god kapasitet. Vi tar imot noe sånt som 50 millioner kundebesøk årlig, og i fjor satte vi rundt 40.000 vaksiner. Jeg tror vi skal kunne ta unna en mangedobling av det, sier Lund.

Han forteller at reaksjonene både fra kunder og apotekenes ansatte har vært god på vaksineringen som er blitt gjennomført i apotekene de siste årene.
– Jeg har inntrykk av at det er blitt satt veldig pris på. Det går på tilgjengeligheten, det er det som er apotekets fortrinn. De pasientene som har oppdaget det til nå, synes det har vært positivt. Og de som jobber i apotek, synes det har vært meningsfylt å kunne by på kompetansen sin, mer enn bare å levere på resepter, sier Lund.

Han mener det som må gjøres før apotekene går i gang med vaksinering uten legens innblanding, er å sørge for at dokumenteringen blir god nok.

Ruster opp
Kommunikasjonssjef Silje Ensrud i Apotek 1 sier at apotekene opplevde et økt trykk da koronapandemien rammet Norge.
– Da landet stengte ned i mars, stengte samtidig flere kommuner vaksinasjonstjenesten sin, og da var apotek et viktig tilbud for dem som trengte å sette vaksine, sier hun til NTB.

Apotek 1 forbereder seg nå på å sertifisere enda flere vaksinatører gjennom selskapets egen vaksineskole.
– I løpet av høsten vil nærmere 400 av våre apotek tilby vaksinasjon. Med dette kan vi bidra til helsemyndighetenes mål om å øke vaksinasjonsgraden.

På grunn av smittevernet må både den som gir, og den som mottar, sprøytestikket ha på seg munnbind.

(©NTB)
Våre medlemsblader
Video

Norwegian-markering ved Stortinget

Norwegian-markering ved Stortinget

Unn Kristin Olsen: Medbestemmelse viktig for innovasjon

Politiet: Betinget glede for to pr tusen

Pilotaksjon mot Wizz Air

© Parat - din arbeidstakerorganisasjon i YS

Org.nr. 971 480 270
Parats presserom
RSS nyhetsstrøm
parat.com

Våre nettsteder:  
parat.com
parat24.com
paratkompetanse.com 
parattariff.com 
parat.com/pensjon
parat.com/tillitsvalgt

Ansvarlig redaktør
Trygve Bergsland
Redaksjonsmedarbeidere
Redaktørplakaten
Vær varsom-plakaten

Kontakt oss

Tlf  +47 482 10 100
post@parat.com
webmaster@parat.com
Lakkegata 23 
Postboks 9029 Grønland
0133 Oslo