Åpenhet skal bidra til likelønn i EU

Åpenhet om lønnsforhold og krav om at bedrifter rapporterer inn lønnsforskjeller mellom menn og kvinner er blant EU-kommisjonens forslag for å tette lønnsgap.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I november opplyste EU-kommisjonen at kvinner tjener 14,1 prosent mindre enn menn for samme jobb i EU. Det er bedre enn året før, men ikke bra nok.

– De som gjør samme jobb, fortjener samme lønn. Og for å oppnå det, trenger du åpenhet, sier kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

– Kvinner må vite om arbeidsgiverne behandler dem rettferdig, og når det ikke er tilfelle, må de ha mulighet til å slå tilbake og få det de har krav på, sier hun.

Før og etter ansettelse

Kommisjonen foreslår at arbeidsgivere pålegges å informere om lønnsnivå i stillingsannonser eller før jobbintervjuer. Det skal ikke være lov å spørre arbeidssøkere om hva de har tjent før.

Ansatte skal kunne kreve å få ut opplysninger om individuell lønn og gjennomsnittslønn, fordelt på kjønn, for ansatte som gjør samme jobb eller jobb med lik verdi. I tillegg må bedrifter med flere enn 250 ansatte offentliggjøre informasjon om eventuelt lønnsgap mellom menn og kvinner.

Dersom forskjellen er mer enn 5 prosent og ikke kan forklares med kjønnsnøytrale faktorer, må bedriften sammen med ansatterepresentanter vurdere situasjonen.

Rett til erstatning

Ansatte som blir utsatt for lønnsdiskriminering basert på kjønn, skal kunne kreve erstatning, inkludert etterbetaling av lønn og bonuser. Bevisbyrden i slike saker skal legges på arbeidsgiver, som dermed må bevise at det ikke har foregått diskriminering.

– Det er på tide at både kvinner og menn får myndighet til å kreve sin rett. Med nye verktøy vil vi gi arbeidssøkere og ansatte makt til å kreve rettferdig lønn og kjenne rettighetene sine, sier visepresident Vera Jourová, som har det overordnede ansvaret for åpenhet og verdier i EU-kommisjonen

Straff

Kommisjonen oppfordrer også medlemslandene til å fastsette straffer, inkludert minstesatser for bøter, for dem som bryter regler om likelønn.

Forslaget tas nå videre til EU-parlamentet og EU-rådet. Dersom det blir vedtatt, får medlemslandene to år på seg til å ta det nye direktivet inn i det nasjonale lovverket.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS