Rigmor Aasrud, finanspolisik talsperson Arbeiderpartiet. Foto: Bernt Sønvisen / Arbeiderpartiet

Ap og SV utsetter pensjonssak i påvente av KrF

Ap og SV skyver på sin store kampsak om pensjon fra første krone i påvente av hvilket regjeringsalternativ KrF faller ned på.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Finanskomiteen på Stortinget skulle egentlig avgi sin innstilling om de kontroversielle forslagene tirsdag denne uken, men ble forrige uke enige om å utsette innstillingsfristen til 29. januar neste år.

Det er forslagsstillerne Ap og SV selv som har bedt om utsettelse. Aps fraksjonsleder Rigmor Aasrud bekrefter at utsettelsen har sammenheng med at landet står foran et mulig regjeringsskifte.

– Ja, det har sammenheng med den situasjonen KrF er i. Det er klart at hvis vårt alternative budsjett skal bli vedtatt nå, og vi begynner å forhandle 3. november, så trenger KrF mer tid til forberedelser. I den situasjonen de er i nå, har ikke de tid til å jobbe med enkeltsaker, sier Aaserud til NTB.

Flere utsatte saker

KrFs ekstraordinære landsmøte fredag 2. november skal avgjøre partiets valg mellom høyre- og venstresiden i norsk politikk.

Aaserud legger til at pensjonssaken er en av flere saker som er utsatt til nyåret av komiteen, fordi den uavklarte regjeringssituasjon gjør budsjettarbeidet mer krevende for opposisjonen.

– Det blir et annet krav til presisjonsnivået på budsjettarbeidet når det alternative budsjettet kan bli utgangspunkt for regjeringsforhandlinger, sier hun.

Fra første krone

Forslaget fra Ap og SV innebærer å gi pensjonsopptjening fra første krone og uansett alder og størrelse på stillingsbrøk. Dette skal sikre bedre pensjonsopptjening for utsatte grupper som deltidsarbeidere, vikarer og ungdom i private bedrifter.

KrF og Sp har så langt ikke tatt stilling til forslaget, mens regjeringspartiene sterkt har advart mot det. De mener at det vil koste bedriftene rundt 3,5 milliarder kroner og at det dermed kan true norske arbeidsplasser.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS