Dommer Knut H. Kallerud i Høyesterett. Foto: NTB/Scanpix

Ansiennitet eller kompetanse ved nedbemanning

Høyesterett skal nå vurdere hvem som kan sies opp først ved nedbemanninger og ansiennitet skal vektes mot kompetanse. Arbeidstakersiden mener ansiennitet må vektes høyest, noe de også fikk aksept for i lagmannsretten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NHO fører saken for Skanska og LO fører saken for de seks anleggsarbeiderne.

– Det er overraskende at saken slipper inn i Høyesterett, sier LO-advokat Edvard Bakke, til FriFagbevegelse.

Arbeidsgiver mener lagmannsretten feiltolker loven

Det sentrale spørsmålet gjennom hele rettsprosessen har vært om Skanska hadde loven på sin side da de lot hensyn til kompetanse gå foran ansiennitet i den omfattende nedbemanningsrunden i 2015. Av 650 ansatte i anleggsdelen måtte rundt 100 gå, og åtte av de oppsagte hadde lengre ansiennitet enn dem som fikk beholde jobben.

Skanska begrunner anken med at lagmannsretten skal ha tolket loven feil og vurdert ansiennitetsprinsippet for strengt.

Ankeutvalget har besluttet at Høyesterett skal behandle saken og resultatet kan bli helt sentral for det betente spørsmålet om ansiennitet ved nedbemanning.

Lagmannsretten skriver at «Den mest alvorlige feilen er etter rettens syn at Skanska har anvendt ansiennitetsprinsippet slik det er nedfelt i Hovedavtalen paragraf 8-2, uriktig. Bestemmelsen forutsetter at bedriften som hovedregel følger ansiennitetsprinsippet ved innskrenkninger, men åpner for at det kan gjøres unntak når det foreligger saklig grunn.»

Rett24 skriver at premissene fra Borgarting er en rød klut for arbeidsgiversiden, som gjennom mange år har argumentert for en annen forståelse av den aktuelle paragrafen.

– Ansiennitet kan vanskeliggjøre nedbemanningsprosesser

I anken skriver NHO blant annet: «NHO mener at lagmannsretten har anvendt feil tariffnorm ved sin angivelse av at bedriften som 'hovedregel' skal anvende ansiennitet. (....) Det er intet tariffrettslig grunnlag for å oppstille krav om at ansienniteten skal være hovedregelen.»

Konserndirektør i Skanska, Steinar Myhre, har uttalt til Rett24 at Borgartings tolkning vil kunne vanskeliggjøre store nedbemanningsprosesser i tariffbundne virksomheter.

– Vi opplever at lagmannsretten ikke har vist tilstrekkelig forståelse for den situasjon som nødvendiggjorde nedbemanningen, og at retten har gått for langt i å overprøve de grundige og samvittighetsfulle vurderinger Skanska gjorde av hvem som skulle fortsette i virksomheten, etter en nær dialog og enighet med tillitsmannsapparatet, sier Myhre til Rett24.

Advokat Nicolay Skarning, som er prosessfullmektig i en av de andre ansiennitetssakene som går denne våren, har uttalt følgende: «Høyesterett dømmer etter Grunnloven i siste instans, og loven står over Hovedavtalen. Min oppfatning er at Arbeidsrettens rettsoppfatning må vike for Høyesteretts, om disse kommer i konflikt om ansiennitetsprinsippet.»

Kilde: NTB/Rett24/FriFagbevegelse

Powered by Labrador CMS