Advarer mot svartmaling

De yngre taper stort på pensjonsreformen, ifølge SV-leder Audun Lysbakken. Han spår folkelig raseri og sier levealdersjusteringene er selve roten til problemet. Parat-leder Hans-Erik Skjæggerud advarer mot svartmaling.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

SV-lederen sier til NTB at partiet har vært motstander av pensjonsreformen, og at nå må den endres.

– Vi trenger et pensjonsopprør, og SV skal ta det til Stortinget. Vi har fått et usosialt pensjonssystem som vil bidra til økt ulikhet og mange eldre med svært dårlig råd i tiårene som kommer, sier Lysbakken til NTB.

Han spår at raseriet blant vanlige lønnsmottakere vil vokse etter hvert som det går opp for dem hva som er konsekvensene av det nye pensjonssystemet.

– Pensjonsreformen ble en reform for økt ulikhet og nå kan den ikke være fredet mer. Den må tilbake på dagsordenen på Stortinget, sier Lysbakken til NTB.

Levealdersjustering innebærer at alderspensjonen justeres etter forventet levealder for den enkeltes årskull. Dette skal sikre at pensjonssystemet er bærekraftig selv om levealderen skulle fortsette å øke.

– Levealdersjusteringen er alle problemers mor i pensjonssystemet. Folk med arbeideryrker hvor slitasjen er stor straffes på en helt urimelig måte. Vi risikerer at dagens unge fagarbeidere ender opp med godt under halve inntekten sin i pensjon, sier Lysbakken.

Pensjonsreformen trådte i kraft i 2011. Men flere forutsetninger som stortingsflertallet i sin tid satte, har ifølge Lysbakken ikke slått til. En av dem var at det i framtiden skulle mangel arbeidskraft og at man derfor trengte sterkere insentiver for å stå lenge i arbeid.

– Nå snakker alle i stedet om konsekvensene av en digitalisering som kan fjerne mange jobber, sier Lysbakken, som mener det ikke er behov for et pensjonssystem som straffer dem som velger å gå av ved 62 eller 64 år.

Advarer mot å spisse frontene

Hans-Erik Skjæggerud, leder i Parat, sier Lysbakken peker på flere viktige problemstillinger, men advarer mot en retorikk som svartmaler og bidrar til å spisse frontene.

– For oss i Parat er arbeidslinja det bærende elementet, det skal lønne seg å stå i arbeid. Så må vi ta inn over oss at vi lever lengre, og vi er friske lenger enn hva som var tilfelle før. Skal vi ha en bærekraftig pensjonsordning, må ordningen reflektere nettopp dette, sier Skjæggerud.

Han sier det er viktig å føre debatten om fremtidens pensjonsordninger på en ryddig og saklig måte, dette er spørsmål som er alt for store og kompliserte til at ledende folkevalgte skal falle for fristelsen til å spisse retorikken for kortsiktig politisk vinning.

– Samtidig er det flere elementer vi mener ikke er dekket opp gjennom pensjonsreformen og de nye pensjonsavtalene på en tilfredsstillende måte. Det er nok å nevne pensjonsopptjening fra første krone, nye innkjøpsfellesskap og individuell pensjonskonto. Samtidig er det viktig at pensjonsordningene våre er bærekraftige, det handler i siste omgang om solidaritet med barna våre, sier Skjæggerud.

Han sier Parat har vært en pådriver for å revisjoner og forbedringer av pensjonsordningene i en årrekke.

– Det er en interessant debatt SV og Lysbakken nå trekker opp, og jeg kan love at Parat vil delta i debatten. Men jeg vil samtidig mane til ansvarlighet, slik at vi kan føre denne debatten på en saklig og god måte, sier Parat-lederen.

Lunken respons på Stortinget

Invitasjonen fra SV blir ikke mottatt med nevneverdig entusiasme hos Arbeiderpartiet og Høyre.

– Hvis det kommer en konkret invitasjon til oss, så må vi jo ta stilling til den. Men levealdersjustering var det viktigste innsparingstiltaket i pensjonsreformen. Dagens pensjonister og vi som nærmer oss pensjonsalder, må være med på å ta vår del av utgiftene, ikke bare sende dem videre til neste generasjon, sier Aps Lise Christoffersen til NTB.

Hun understreker at uføre delvis skjermes mot levealdersjustering, og at pensjonsreformen også gjør det mulig å ta ut pensjon fra 62 års alder og samtidig jobbe videre uten avkorting.

– Vi er absolutt åpne for en debatt om hvordan vi kan gjøre pensjonssystemet enda mer bærekraftig og framtidsrettet. Men pensjonspopulisme er vi ikke med på. Det er en forutsetning at pensjonssystemet stimulerer flere til å stå lenger i jobb og jobbe mindre deltid, sier Høyres Heidi Nordby Lunde til NTB.

Powered by Labrador CMS