2022 varmeste sommer noensinne på Svalbard

Sommeren 2022 ble den varmeste noensinne målt på Svalbard, ifølge Meteorologisk institutt. På landsbasis ble 2022 det niende varmeste året målt i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Aldri før har det blitt målt en varmere sommer på Svalbard. Kalendersommeren defineres som juni, juli og august, hvor snittemperaturen i løpet av disse tre månedene ble målt til 7,4 grader.

2022 er det niende varmeste året målt i Norge siden man startet målingene i 1905. Snittemperaturen i 2022 ble 0,7 grader over det som defineres som normalen. Samtidig ble det et svært vått år med veldig mye nedbør. I fjor ble det målt 5 prosent mer nedbør enn det som defineres som normalt. 2022 ble preget av at det var mye nedbør i Nord-Norge og lite i Sør-Norge. På Svalbard var sommeren den varmeste noensinne.

Det viser oversikten over 2022 som Meteorologisk institutt la fram torsdag. Nedbørmessig ble landet altså delt i to.

Mens det i Sør-Norge var svært mange måneder med normalt tørt til ekstremt tørt vær, var det motsatt i nord. Der var det normalt mye til ekstremt mye nedbør omtrent annenhver måned.

Tørken i Sør-Norge bidro blant annet til tomme vannmagasiner og høyere strømpriser.

Året startet med det som skulle bli det eneste ekstremværet i 2022 da ekstremværet Gyda slo til 12. og 13. januar. Da var det ekstremnedbør og vind og det ble satt 30 stasjonsrekorder for døgnnedbør. I Møre og Romsdal ble det ny fylkesrekord da det kom 152,9 millimeter nedbør i Tomrefjord 13. januar.

Powered by Labrador CMS