2.100 flere ble uføretrygdet i tredje kvartal

Over 334.000 personer var uføretrygdet ved utgangen av september. Det er en økning på 2.100 personer, men andelen trygdede holder seg stabil.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det viser tall for tredje kvartal fra Nav. I alt 9,8 prosent av befolkningen i alderen 18 til 67 år er uføretrygdet. Det er samme andel som ved utgangen av andre kvartal.

Det har vært en økning i alle fylker det siste året, bortsett fra i Troms som har hatt en nedgang.

I Østfold er andelen uføre 14,4 prosent, mens andelen i Oslo er 5,4 prosent.

– Lokale arbeidsmarkedsforhold, alderssammensetning og ulikt utdanningsnivå forklarer mye av den geografiske variasjonen i antall uføre, sier Vågeng.

Sammenlignet med for ett år siden har det vært en økning i uføreandelen i alle aldersgrupper fra 20 til 59 år. Det har vært en nedgang blant personer over 60 år, og andelen er stabil for 18-19-åringer.

– Veksten i antall uføre er forventet, og vi venter også en videre vekst fremover. Utviklingen må ses i sammenheng med befolkningsvekst, aldringen av befolkningen og endringer i regelverket for arbeidsavklaringspenger, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng.

Vel 10 prosent av de uføretrygdede, 34.500 personer, er født i utlandet.

Fra begynnelsen av 2018 ble tiden man kan motta arbeidsavklaringspenger innskrenket. En del av økningen i uføretrygdede skyldes denne endringen.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS