– Reagerer på språkbruk

Etter at det ble kjent at det britiske selskapet Go-Ahead skal kjøre togene på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen de neste ti årene, advarte SV-leder Audun Lysbakken mot Ryanair tilstander på norske skinner. Vegard Einan, nestleder i Parat, reagerer på sammenligningen med Ryanair.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Da det tidligere denne uka ble kunngjort at britiske Go-Ahead skal kjøre togene på Sørlandsbanen, Jærbanen og Arendalsbanen de neste ti årene, svarte Lysbakken kom det reaksjoner fra flere politikere som ikke var fornøyd med at denne kontrakten gikk til et utenlandsk selskap.

– Nå får vi Ryanair-tilstander på norske skinner. Et selskap som er sterkt mislikt av kundene sine i England får nå ansvaret for å drive jernbanen i Norge. De som allerede bruker Go-Ahead klager over dårlig punktlighet, pålitelighet, tilgjengelige seter og ståplasser, sa Audun Lysbakken (SV) til NTB.

I en kommentar på Faceook går nestleder i Parat, Vegard Einan, i rette med Lysbakkens Ryanair-kommentar.

Takker SV

Einan skriver først at han vil takke SV for de mange gangene partiet har stilt opp for norsk fagbevegelse, og også for Parat, når vi har vært i kamp eller aksjon og har trengt støtte.

Når jeg ber deg slutte å bruke ordet "Ryanair-tilstander" om det som skjer i tog-sektoren her hjemme, så skyldes dette at jeg ikke tror det er riktig å snakke om noen fagforeningsknusing i det som skjer på togsiden, i hvert fall ikke slik Ryanair har drevet den, skriver han.

Han skriver videre at skal være gitt garantier om overføring av personell, sikkerhet for jobbene, opprettholdelse av lønns- og arbeidsbetingelser og tilsvarende pensjonsytelser til det man har i dag, alt sammen sikkert fremforhandlet etter dyktig innsats fra organiserte arbeidstakere i jernbanesektoren.

Dette engelske selskapet som har et svært dårlig rykte både blant ansatte og kunder, vil trolig få seg en skikkelig overraskelse når de vil innse at norske arbeidstakerorganisasjoner er betydelig sterkere og med større gjennomslagskraft enn de engelske. Norske arbeidstakerorganisasjoner vil garantert stå samlet når bråket begynner ved første tariffrevisjon, skriver Einan.

Unngå bruken av betegnelsen «Ryanair-tilstander»

Einan skriver at han har full forståelse for Lysbakkens og SVs ærlige og legitime kamp mot anbudsprosess på tog.

– Men jeg håper du kan unngå å bruke ordet "Ryanair-tilstander" om det som skjer, fordi dette faktisk kan lure folk til å tro at Ryanair-trusselen er noe langt mer uskyldig og renslig enn det den faktisk er, skriver han.

Lysbakken svarer Einan, og sier Parat har gjort en kjempejobb for å bekjempe sosial dumping i flybransjen.

– Mitt poeng er bare at all erfaring med konkurranseutsetting er at arbeidsvilkårene er utsatt, fordi det er her det er lettest å skvise ut profitt. Jeg blir overrasket hvis jernbanen blir noe unntak, skriver Lysbakken på sin Facebookside.

Powered by Labrador CMS