– På skjermen blir vi alle små og flate

Å være i samme rom er noe helt annet enn å møtes via en skjerm. På skjermen blir vi alle små og flate, sier Thomas Hylland Eriksen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva med tradisjoner, ritualer, kunnskap, erfaring og handlinger når de digitale verktøyene styrer handlingsmønsteret vårt? Dette var temaet da OsloMet inviterte til digital konferanse sist fredag. På talerlisten sto blant andre sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen.

Han mener koronakrisen har vist at vi kan gjøre endringer ganske fort når det gjelder.

Hvis det brenner løper man til med en vannbøtte med en gang, man setter ikke ned en komite. Kanskje dette kan ha en overføringsverdi når det gjelder klimakrisen, sa han, og mente at vi bør bruke dette mulighetsvinduet til å vri samfunnet i en grønnere retning.

Jobber som skapes framover kan være grønnere jobber enn dem som blir borte.

Enestående mulighet

Thomas Hylland Eriksen tror en av konsekvensene av koronakrisen vil bli at vi kommer til å kutte ut en del unødvendige reiser.

Som å stå opp klokken fem for å rekke morgenflyet for å delta på et to timers møte i London. Dette vil det bli mindre av. Man kan gjøre mye uten å forflytte seg fysisk. Dette gir nye muligheter for transnasjonale møter. Dette er en enestående mulighet til å holde den internasjonale samtalen gående, mener han.

Trygghet fremfor frihet

På den negative siden trekker sosialantropologen fram et interessant dilemma.

Folk aksepterer strenge restriksjoner. Når det er noe viktig som står på spill, prioriterer vi trygghet fremfor frihet. Det er et vanskelig dilemma, sier han.

Vi blir todimensjonale

Thomas Hylland Eriksen mener fraværet av fysiske møter har lært oss betydningen av å være til stede i samme rom.

Å være i samme rom er noe helt annet enn å møtes via en skjerm. På skjermen blir vi alle små og flate. Todimensjonale. Det er ofte over kaffekoppen eller lunsjen at det kommer nye ideer, sier han.

Mindre utenfor boksen

Han peker på at nye, digitale samhandlingsformer gjør noe med effektiviteten.

Online blir vi veldig effektive, noen rapporterer om høyere produktivitet nå enn før. Man blir effektiv, men det har sin pris, man blir ikke kjent med folk, tenker mindre utenfor boksen, får ikke minner. Man «lærer ikke med kroppen».

Mister noe viktig

Eriksen sier fysisk tilstedeværelse er blitt en knapp ressurs.

En av farene med dette, er at vi får en «screen new deal», med lydige arbeidere, lenket til skjermen, lojale overfor storkapitalen. I framtida vil det bli mer press på å digitalisere mer, fordi det er effektivt og lønnsomt. Da mister vi noe viktig, sier Thomas Hylland Eriksen.

Powered by Labrador CMS