Veileder om dental strålebruk

Statens strålevern publiserte rett før nyttår veileder 14, Veileder i dental strålebruk. Veilederen utdyper kravene i strålevernforskriften relatert til bruk av tannrøntgen, dental laser og herdelamper.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Rådgiver Kristine Wikan, ved avdeling strålebruk i Statens strålevern, skriver i en epost til ThsF at "Siden tannhelsesekretærer ofte tar røntgenbilder i klinikken, vil veilederen være av interesse for dem."

Formålet med forskriften er å sikre forsvarlig strålebruk, forebygge skadelige virkninger av stråling på menneskers helse og bidra til vern av miljøet. Forskriften er utformet generelt, og dekker alle typer strålekilder og bruksområder.

Denne veilederen gjengir et utvalg av forskriftens paragrafer som er relevante for virksomheter som er involverte i strålebruk innen odontologi, herunder bruk av røntgenapparater, lasere og herdelamper. Veilederen gir forslag til hvordan forskriftens krav kan implementeres. Det er viktig at forskriftstekst og veileder leses i sammenheng. Det vises også til kommentarene til forskriften. Utvalget dekker de forskriftsparagrafer som normalt vil være av betydning for virksomheter som er involvert i strålebruk innen odontologi. Enhver virksomhet plikter imidlertid å kjenne de forskriftsbestemmelser som er relevante, og må vurdere sin strålebruk i forhold til samtlige aktuelle forskriftsparagrafer.

Veileder for dental strålebruk

Link til veilederen og strålevernforskriften finner du også under fanen Lønn og arbeid på ThsFs hjemmeside.

Powered by Labrador CMS