NHO Luftfart og pilotene, som er samlet under paraplyen SAS Pilot Group, meklet flere timer på overtid hos Riksmekleren i Oslo. Etter fem timer på overtid kom meldingen om bruddet mellom partene.

Det bekrefter Riksmegleren i en pressemelding.
– Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, skriver Riksmekleren.

Leder i Scandinavian Norge flygerforening i Parat, Jan Levi Skogvang, sier til NRK at han beklager sterkt at det ikke var mulig å finne en løsning.
– Vårt krav om mer forutsigbarhet for flygerne var noe av det som ikke ble innfridd, men det var ikke bare det, sier Skogvang til NRK.

Skogvang sier til VG at han ikke kan referere fra selve meklingen.
– Dette er en trist situasjon, og vi beklager overfor alle passasjerene. Men det var rett og slett ikke mulig å komme ledelsen i møte på kravene, sier han.

Administrerende direktør i NHO Luftfart, Torbjørn Lothe, skriver i en pressemelding at streiken på kort sikt skaper store problemer for de reisende, men at kravene har vært umulig å innfri.
– Kravene fra pilotforeningene er kostnadsberegnet og innebærer en reell trussel mot lønnsomhet og jobbsikkerhet i Norge, sier NHO Luftfart ifølge NTB.

Leder Christian Laulund i Norske SAS Flygeres forening (NSF) sier han er lei seg for at meklingen ikke førte fram, og for at passasjerene blir rammet. At NHO Luftfart mener lønnskravene til pilotene truer konkurransemulighetene for SAS, sier han «ikke henger sammen med virkeligheten».

– Vi kom inn i disse meklingene med et krav om å få tilnærmet lik avtale som våre konkurrenter i Norwegian, Ryanair eller EasyJet. Dette handler om hvordan en pilot kan planlegge sitt liv og sikre forutsigbarhet, slik at man kan ha et privatliv som fungerer sammen med jobben, sier Laulund til NTB.

Han håper meklingen kan gjenopptas så snart som mulig, slik at trafikken kan fortsette som normalt. Fredag er minst 205 SAS-avganger innstilt som følge av faren for pilotstreik. Bare fra Oslo lufthavn er 44 SAS-avganger innstilt mellom 6 og 12 fredag.

Brudd i Sverige først
Tidligere i natt brøt de svenske pilotene forhandlingene.

– Vi kan bekrefte at det er streik i Sverige. Prosessen fortsetter i Norge og Danmark, skrev Rebecca Rosenvinge, pressekontakt i Svensk pilotforening, til SVT natt til fredag.

Selskapet bekrefter streiken i en pressemelding fredag morgen.

Arbetsmarknadsnytt melder at hoveddelene i tilbudet fra SAS til de svenske flygerne var en lønnsøkning på 2,3 prosent og bedre mulighet for flere til å jobbe i en turnus med mer forutsigbarhet.

 

- Saken oppdateres