Det var Flysmart24 som først kunne melde om den dramatiske hendelsen som skjedde i luften like over Gøteborg.

Norwegian-flyet hadde akkurat forlatt Oslo Lufthavn og var kommet opp i luften. Da startet flere berusede passasjerer å trakassere og angripe kabinpersonalet. Personalet klarte ikke å håndtere den truende situasjonen før en amerikansk politimann som tilfeldigvis også var passasjer grep inn, skriver nettstedet.

Kapteinen måtte be om prioritet landing på Kastrup i København, en mulighet man bare tyr til når det oppstår en nødsituasjon om bord. Der sto politiet klar til å ta seg av bråkmakerne, mens flyet returnerte til Oslo noen timer senere etter først å ha blitt tømt og gjennomgått for mistenkelige gjenstander.

Presseansvarlig Sara Schlüter ved Københavns Politi bekrefter overfor Flysmart24 at de åtte verken ble anholdt, eller fikk bot for sin opptreden. Norwegian har ikke anmeldt forholdet, skriver nettstedet.

Krever endring
Leder av Parat, Vegard Einan, krever nå at flyselskapene må få anledning til å svarteliste passasjerer som setter ansatte og andre passasjerers sikkerhet i fare ved sin oppførsel ombord i luften.

– Flyselskapene må ha nulltoleranse og det må være en automatikk i å anmelde og sende erstatningskrav ved slik tilfeller.  Straffen for å sette flere hundre andre i fare må økes betydelig slik at det får en avskrekkende effekt, sier Einan til Parat24.

Les også: Kraftig økning i bråk på norske fly

Luftfartstilsynet må på banen
Einan sier Luftfartstilsynet må fokusere mer på hvordan man kan redusere slike tilfeller, og sette hele reisemønsteret og prosessene i system.
– Med økt bruk av automatisert innsjekk, ombordstigning og press på tid og pris, blir det færre mennesker som kontrollerer passasjeren før ombordstigning, sier han.
 
Han sier at før ble passasjerene scannet av mennesker ved innsjekk, på nytt i sikkerhetskontrollen, ved ombordstigning på gate og av kabinpersonalet.
– I dag kan du reise med fly og bli observert kun av sikkerhetspersonell i kontrollen, før du møter kabinpersonalet som kanskje er opptatt med å få passasjerene godt på plass. Det betyr at det er større risiko for at passasjerer kommer seg helt ned i setet på flyet uten å bli observert av ansatte, sier han.