Kabinansatte i Tyskland, Belgia, Portugal, Nederland, Spania og Italia, i tillegg til tyske piloter, har varslet streik fra fredag. Både flygerne og kabinpersonalet i selskapet har krevd bedre lønn og arbeidsforhold.

Tirsdag opplyste Ryanair at de vil kansellere 190 av 2.400 planlagte flyginger som følge av streiken.

I en nylig uttalelse sier flyselskapet at det har vært store framskritt i forhandlingene de siste ukene, og viser blant annet til en tegnet kollektivavtale med ansatte i Irland, Storbritannia, Italia og Tyskland.

– Disse streikene viser at Ryanair, til tross sine siste uttalelser, har en lang vei å gå, sier Gabriel Mocho Rodriguez i det internasjonale transportarbeiderforbundet ITF.

– Du kan ikke hevde at forhandlingene går bra når arbeidstakere i seks land velger å streike, tilføyer han.

Ansatte ved Ryanair har streiket flere ganger siden det i desember ble tillatt for dem å organisere seg faglig.

EU-kommisjonen: Ryanair må følge reglene i arbeidslivet.
Ryanair
s administrerende direktør Michael O'Leary var onsdag i et møte med EUs arbeidskommissær Marianne Thyssen i Brussel for å diskutere konfliktene med flygere og kabinansatte som har rammet det irske flyselskapet de siste ukene.

På møtet fikk O'Leary en kraftig irettesettelse av Thyssen.
– Jeg er ikke mot Ryanair eller mot lavprisselskapenes forretningsmodell. Men med stor suksess følger stort ansvar. Det indre marked er ikke en jungel. Det har klare regler, sier Thyssen i en pressemelding.

Ansatte skal slippe å måtte forhandle om respekt for EUs lover og regler, understreker EU-kommissæren.
– Dette er heller ikke noe som kan gjøres forskjellig fra land til land. Dette gjorde jeg veldig klart for O'Leary i dag, sier hun.

Ryanair er for tida i konflikt med personell i flere land, deriblant norske kabinansatte i Alicante.

O'Leary ber også EU-kommisjonen om å gripe inn mot ansatte i konkurrerende flyselskaper, som han mener har blandet seg inn i konfliktene på en uakseptabel måte.

(©NTB)