Illustrasjonsfoto: iStock

Ryanairs piloter streiker i fem land fredag

Ryanairs piloter legger fredag ned arbeidet i Sverige, Belgia, Irland, Nederland og Tyskland. Til sammen 400 flygninger er kansellert.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er uenigheter om tariffavtalen som gjør at fagforeningene i de europeiske landene tar ut sine medlemmer i streik.

– Vi ber våre kunder om unnskyldning for denne forstyrrelsen, som disse unødvendige streikene vil skape, skriver Ryanairs markedsansvarlige i Skandinavia, Chris Lundshøj, i en epost til FriFagbevegelse.

Det er foreløpig uklart om norske passasjerer vil bli berørt av kanselleringene.

– Vi bryter ikke ned tallene på lufthavn eller marked, men alle berørte kunder har blitt kontaktet og våre kunder kan sjekke status for sitt fly på Ryanair.com, skriver Lundshøj i en epost til NTB.

Tidligere i sommer måtte Ryanair kansellere 600 flygninger over hele Europa da kabinansatte i fire land streiket med krav om høyere lønninger og bedre arbeidsforhold. Rundt 50.000 passasjerer var berørt av konflikten.

Ryanair nektet da å betale kompensasjon til passasjerer på flygninger som ble innstilt på grunn av streik blant kabinpersonalet. Selskapets begrunnelse var at streiken er «urimelig».

I henhold til EUs regelverk skal hver passasjer kompenseres med 250 euro ved kanselleringer, avhengig av omstendighetene.

Ryanair hevder å følge regelverket til punkt og prikke, men at flygningene er avlyst som følge av ekstraordinære forhold. Derfor mener selskapet at bestemmelsene om kompensasjon ikke gjelder.

– Det blir ingen utbetalinger når fagforeningene opptrer urimelig og totalt utenfor selskapets kontroll, heter det i en uttalelse fra Ryanair som gjengis av NTB.

Parats nestleder, Vegard Einan, sier i en kommentar til Parat24 at Ryanair er et selskap der de ansatte i snart 20 år har betalt for billetten til passasjerene og overskuddet til eierne. De eneste som ikke har fått ta del i Ryanairs suksess er de ansatte.

Einan mener vi nå ser resultatet av dette.

– Det er mulig å bygge lønnsomme selskaper ved å undertrykke og utnytte de ansatte, men slike selskap er ikke bærekraftige på sikt. Det er gammeldags og korttenkt ledelse, og en kjempe trussel for investorer.

Parats nestleder håper de mange konfliktene vil tvinge selskapet til å dele overskuddet med de ansatte.

– For passasjerene som rammes er det selvsagt leit, men dette er verken uventet eller overraskende, og det burde det ikke være for noen, sier Vegard Einan.

I et felles brev til EU kommisjonen skriver generalsekretærene i The International Transport Workers' Federation (ITF) og The European Transport Workers’ Federation (ETF) at de er bekymret for Ryanairs manglende forståelse av den sosiale dialogen – og tar samtidig opp det de omtaler som Ryanairs uansvarlige og umodne respons på de ansattes krav. Det er grunn til å stille spørsmål ved om Ryanairs ledelse er i stand til å håndtere overgangen til en bærekraftig og faglig forretningsmodell, skriver de.

De to store tunge organisasjonene innenfor transportfeltet utfordrer nå EU til å finne løsninger på utfordringene knyttet til Ryanairs forståelse av den sosiale dialogen og selskapets forhold til de ansattes organisasjoner.

Powered by Labrador CMS