Mandag var Høie (H) på besøk hos selskapet som fra 1. juli neste år skal ta over luftambulansetjenesten i nord. Senere i uken starter Babcock nye forhandlinger med de nåværende ambulansepilotene som foreløpig ikke har takket ja til å bli med i det nye selskapet.

– Jeg sa at jeg har en klar forventning om at de bidrar til at det blir en løsning i forhandlingene, og at det er viktig for å sikre erfaring og kompetanse i tjenesten, sier Høie til NTB etter møtet.

Nettopp ordene «erfaring og kompetanse» er sentrale i instruksen Stortinget ga Høie i forrige uke, der helseministeren blir bedt om å sikre at dette blir bevart når det nye selskapet tar over.

– Babcock sa at de hadde etablert en organisasjon i Norge med erfaring og kompetanse som er i stand til å bygge opp det tilbudet som de skal overta 1. juli neste år. Men at de også har mulighet til å overta deler av driften og oppdraget underveis, sier Høie.

– Vil sikre normal beredskap
I forkant av møtet hadde Høie blitt orientert om bemanningskrisen i luftambulansetjenesten av det medisinske fagmiljøet i Tromsø. De siste ukene har man satt i gang en rekke ekstraordinære tiltak for å sikre beredskapen, noe de ansatte kunne fortelle hadde tæret på.

– Mitt hovedengasjement er å sikre mest mulig normal beredskap for befolkningen, og det er det jeg jobber etter, sier Høie.

Daglig leder Marius Hansen i Babcock Scandinavian Air Ambulance forsikrer etter møtet at de vil gjøre det de kan for å få på plass en avtale. Han viser til at de har fått søknader fra piloter i dagens tjeneste som er interessert i å fortsette i jobben på de vilkårene Babcock har tilbudt. Til sammen er 91 av dagens piloter blitt tilbudt jobb, og 14 av dem har lyst til å bli med videre, ifølge Hansen.

Samtidig har selskapet fått flere eksterne søkere.

– Vi har 242 kvalifiserte søkere på jobbene og har allerede gjennomført 80 intervjuer. Disse søkerne er blant annet piloter fra SAS, Norwegian og Widerøe. Vi mener de vil være klar om ett år, sier han.

– Klarer oss uten pilotene
Babcock-sjefen sier at deres hovedfokus likevel er å få med seg dagens piloter videre, selv om de ikke er avhengig av dem.

– Vi ønsker dem, men med den søkermassen vi har, så klarer vi oss uten, sier han.

Hansen vil ikke si noe om hva de kommer til å tilby i forhandlingene, men understreker at det er konkurransedyktige lønninger, og at han har tro på at de blir enige.

– Det er reelle forhandlinger. Vi kommer til å legge fram tilbud til dem som vi tror de vil akseptere, sier han.

(©NTB)