Luftambulanseselskapet bytter ut hele helikopterflåten sin, og til sammen 15 nye helikoptre skal inn i tjenesten. De to største helikoptrene, med base i Ålesund og Tromsø, er imidlertid forsinket fra leverandøren Leonardo.

Ett av helikoptrene har ankommet Norge, og klargjøres for drift.

– I tillegg må produsenten få en godkjenning fra det europeiske luftfartsverket EASA når det gjelder medisinsk innredning, opplyser Rune Midtgaard, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse AS, i en pressemelding.

Et reservehelikopter settes inn i denne perioden. Helikoptrene som har vært benyttet i Tromsø og Ålesund til nå, oppfyller ikke kravene i kontrakten med staten og kan derfor ikke benyttes.

Norsk Luftambulanse AS har disposisjonsrett over de gamle helikoptrene fram til 1. august.

– Fra midnatt 1. juni vil det derfor være legehelikoptre i full beredskap på alle baser, inkludert basene i Tromsø og Ålesund, sier Midtgaard.

Norsk Luftambulanse AS vant legehelikopteranbudet sommeren 2016 om tre av basene for legehelikoptre, og har dermed overtatt operatøransvaret for alle landets tolv baser.

Det er imidlertid fortsatt ingen løsning på striden i flyambulansetjenesten som nå har pågått i om lag en måned. Striden dreier seg om hva som skal skje med pilotene som i dag er ansatt i selskapet Lufttransport, når det britiskeide selskapet Babcock tar over anbudet for flyambulansetjenesten 1. juli 2019.

(©NTB)