Målet er å gjøre tilgangen lettere for folk, samtidig som det skal bli vanskeligere å bestille ulovlige legemidler fra utenlandske nettsteder.
– Spesielt nyttig er det for grupper som er lite mobile eller bor i distriktene med lang reisevei til nærmeste apotek, sier Høie.

Tilgang til e-resept
Nettapotek har eksistert lenge. Det nye nå er at det også er mulig å bestille reseptbelagte legemidler. Legen skriver e-resepten som før, men nå kan pasienten bestille legemidler på nettapoteket og få dem levert på døra eller hente dem på posten.
– Nettapotek tar på denne måten digitaliseringen helt hjem i stua til folk og sparer innbyggeren for tid i kø eller i reisetid til apotek i en ellers travel hverdag, sier helseministeren.

Reseptformidleren, som inneholder alle e-reseptene, blir tilrettelagt slik at den enkelte kunde kan gi et nettapotek tilgang til sine resepter.
– Da kan nettapotek ekspedere legemidlene på trygg og sikker måte, forklarer Terje Wistner, direktør for teknologi og e-helse i Apotekforeningen.

Hvilke nettapotek som vil åpne, er opp til markedet. Flere kjeder åpnet sine nettbutikker allerede onsdag.

Nettapotekene må bruke den offentlige løsningen ID-porten, der kunden legger seg inn med sikre løsninger som for eksempel kodebrikken fra banken eller MinID. Når man får legemiddelet utlevert, må man legitimere seg og signere for at varen er mottatt.

Allerede fra 1. januar i år ble det tillatt å etablere nettapotek, men de tekniske løsningene som gir tilgang til e-resept har ikke vært klare før nå.

Skal veilede
– Nå har Direktoratet for e-helse gjort de endringene som var nødvendige for å gi tilgang til reseptene i Reseptformidleren. Jeg oppfatter at vi har fått en god løsning, som både ivaretar sikkerheten og gjør det mulig å drive effektive nettapotek, sier Wistner.

Apoteket har plikt til å gi informasjon om legemiddelet og hvordan det brukes riktig. Dette kravet gjelder også når legemidler bestilles via nettet. Statens legemiddelverk følger dette spesielt.
– Vi er spent på hvordan de ulike kjedene løser dette med direkte kontakt mellom kunder og personale, sier seksjonssjef Jørgen Huse til Aftenposten.

Da helse- og omsorgskomiteen behandlet spørsmålet i fjor høst, ble tiltaket satt i sammenheng med en stadig økende og nærmest ukontrollert handel med legemidler fra utenlandske nettsteder.

Legemiddelverket har på sin side vært bekymret over at lokale apotek skal forsvinne fordi de mister sitt markedsgrunnlag. (©NTB)

nettapotek