Kulant er nå den tredje største arbeidsplassen i Valdres, sett bort ifra kommunene. Og bedriften fortsetter å vokse. Foto: iStock

Skaper egne arbeidsplasser

Da Schibsted bestemte seg for å legge ned kundesentret på Fagernes tok de ansatte skjeen i egen hånd, og startet opp for seg selv. I dag har den nye bedriften Kulant 39 personer på lønningslisten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ved påsketider i 2019 fikk de ansatte beskjed om Schibsteds planer om nedleggelse. Schibsteds kundesenter ble åpnet i 2013, den gang med 40 ansatte, og vokste til 120 ansatte frem til nedleggelsen i 2019. Det var da en av de største arbeidsplassene i Valdres.

Grep muligheten
Sølvi Saglien var teamleder i kundesenteret i Schibsted, og da nedleggelsen ble et faktum, fikk teamet hennes tilbud om ansettelse i Helthjem, en av Norges største distributører av magasiner, bøker og småpakker.

Det var ikke et alternativ. Da var det bedre å følge drømmen og starte på egen hånd, og Saglien startet jobben med etableringen av Kulant. Hun ga Helthjem tilbud om å kjøpe tjenesten av hennes nyetablerte firma, og etter et par runder fikk de kontrakt for to og et halvt år.
– De ansatte i teamet mitt fikk nok litt dårlig oppfølging i denne perioden, men de visste hva jeg jobbet med, sier Saglien.

Forhandlinger på mange plan
Mens Parat og de tillitsvalgte kjempet for å beholde arbeidsplassene, var det hektisk møtevirksomhet i rommet ved siden av. Der satt en gruppe ansatte, med Saglien og Caroline Aaberg Løken i spissen, i full gang med å planlegge oppstart av egen bedrift.

Liz Ovesen, leder i Parat Media, var med i forhandlingene for å forsøke å få Schibsted til å endre planene og fortsette virksomheten i Fagernes.
– Det var helt surrealistisk. Samtidig som vi forhandlet med Schibsted, visste vi veldig godt hva de i rommet ved siden av jobbet med, sier Ovesen.

Schibstedansatte fikk tilbud om jobb
Alle ansatte i Kulant kommer fra Schibsted. Saglien forteller at de ved ansettelsene først og fremst ønsket medarbeidere med erfaring, og at de la stor vekt på å få på plass en gruppe som kunne fungere godt sammen.
– Vi ville ha selvstendige ansatte som ikke er redde for utfordringer, sier Saglien.

Mens Schibsted mente det var vanskelig å finne folk med høyere utdanning i Valdres, og brukte det som et av argumentene for å legge ned arbeidsplassene i Fagernes, har Saglien en helt annen tilnærming.
– Vi finner de beste folka, og så får vi fylle på med kompetanse etter hvert, sier hun.

Bratt læringskurve
Saglien er hovedaksjonær, styreleder og administrerende direktør, og har erfart at det er mye som skal på plass når en starter eget firma. Lokalene ble ombygget og gjort i stand på dugnad.
– På ti dager ble lokalene gjort om fra butikk og cellekontorer til kundesenter i landskap. Alt dette mens alle var i full jobb hos Schibsted, forteller hun.

I desember 2019 hadde Kulant 39 ansatte på lønningslisten og er nå den tredje største arbeidsplassen i Valdres dersom man ser bort fra kommunene. Og går det som Saglien vil, vil de om kort tid være enda flere ansatte. Den største kunden er Helthjem, men med nye kunder som By Qvale er selskapet stadig i vekst.

Vil være en god arbeidsgiver
HR-leder Anne Berit Bendiksen jobbet på kundesenteret til Schibsted. Med utdanning innen HR var hun ikke i tvil om at hun ville være med på å bygge opp den nye bedriften.
– Dette er en «once in a lifetime»-mulighet – klart jeg ville være med, sier Bendiksen.

Allerede før de ansatte forlot Schibsted, var arbeidskontraktene på plass. Bendiksen forteller at Kulant ønsker å være en god og profesjonell arbeidsgiver. Tillitsvalgt, fagforening, verneombud og bedriftshelsetjeneste er på plass, og det jobbes med å få gjort i stand både treningsrom og kantine.
– Vi vil at alle ansatte skal få delta og gis mulighet til å påvirke. Hos oss er det kort beslutningsvei. Det er mye enklere nå enn før, tidligere ble de fleste beslutningene tatt i Oslo, sier Bendiksen.

Godt samarbeid med tillitsvalgte
Man ser fort at det er et godt samarbeid mellom tillitsvalgte og ledelsen. Da Parat Medias leder Liz Ovesen kommer på besøk, blir hun hun møtt av tillitsvalgt, verneombud og tre ledere. Det er ikke behov for særmøter, og praten går lett. Alle fem er opptatt av å få bedriften opp å stå, trygge arbeidsplassene og vokse.

Monica Veflen Lindstad er tillitsvalgt og var også en av tre tillitsvalgte i Schibsted kundesenter. I forkant av bedriftsoppstarten hadde hun sammen med Saglien flere møter om hvilke planer de hadde, og om det var noen bestemmelser de måtte ta hensyn til.
– En viktig problemstilling var spørsmålet om virksomhetsoverdragelse, hvor jeg her fikk hjelp av Parat sentralt, sier Lindstad.

Lindstad forteller at hun var veldig positiv til prosjektet. Hun vet nemlig at Saglien er en dame med bein i nesa.
– Det var noen ganger jeg følte det var usikkert på grunn av utfordringene som oppstod underveis, men tenker det er helt naturlig i en slik prosess, sier den tillitsvalgte.

Trygg arbeidsplass
Lindstad sier at alle parter har et ønske om et godt samarbeid, og at de respekterer hverandre, samtidig som de kjenner hverandre godt. Hun mener det viktigste for de ansatte er å ha en trygg arbeidsplass.
– Alle legger inn en stor innsats for å gjøre en god jobb for kundene våre, og alle er innstilte på å være med på å bygge firmaet opp. Det er spennende å være med på prosessen fra oppstart, og alle har fått et større eierskap til jobben sin, sier Lindstad.

Hun forteller også om et godt arbeidsmiljø, hvor alle får være seg selv.
– Vi er som en stor familie, og jeg gleder meg hver dag til å gå på jobb, avslutter Lindstad.

Powered by Labrador CMS