YS Srar leder Pål Arnesen forventer en krevende meklinginnspurt Foto: Parat/arkiv

Meklingsinnspurt i staten

Tirsdag starter innspurten i årets oppgjør i staten. Dersom partene ikke kommer til enighet innen fristen ved midnatt onsdag, blir det streik fra arbeidstidens begynnelse torsdag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

YS Stat har varslet at de vil ta ut om lag 2000 medlemmer blant annet i departementene og underliggende etater som Kystverket, Tolletaten, Statens vegvesen, Kriminalomsorgen og Skatteetaten hvis meklingen ikke fører frem.

Det er størrelsen på lønnstillegget partene er uenige om.

– Staten er ikke villig til å komme oss i møte på kravet om å sikre kjøpekraften for våre medlemmer, og da ser vi dessverre ingen annen mulighet enn å bryte forhandlingene, sa YS Stat-leder Pål N. Arnesen da bruddet var et faktum.

Arnesen forventer en krevende meklingsinnspurt.

– Men med godt arbeid fra Riksmekleren satser vi på å unngå en konflikt, sier han.

Meklingen startet formelt 5. mai med et oppstartsmøte hos Riksmekleren, og så lenge meklingen pågår er det bare Riksmekleren som kan uttale seg om selve innholdet i meklingen.

Stor avstand

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, der det kun skal forhandles om lønn.

– Det betyr at vi har færre temaer å spille på og gjør at det kan bli vanskeligere å komme i mål, sier Riksmekler Mats Ruland til NTB.

Fagforbundene LO, Unio, YS og Akademikerne krever alle en solid reallønnsøkning for sine medlemmer, det vil si en ramme på mer enn 2,8 prosent, som er den forventede prisveksten i år.

På den andre siden står staten, som har lagt et tilbud om 2,7 prosent på bordet. Det er det samme som LO og NHO forhandlet fram for frontfaget. Å gå over dette kan torpedere hele frontfagsmodellen, advarer staten.

Tro på løsning

At meklingen delvis må skje digitalt av smittevernhensyn, gjør ikke saken enklere, mener riksmekleren.

– Det gjør det mer utfordrende. Det er ikke det samme å sitte bak en skjerm som å sitte i rommet og kjenne på stemningen, mener Ruland, som er forberedt på lange arbeidsdager.

Men han har tro på at partene til slutt vil finne en løsning.

– Vår jobb er å hjelpe til med det lille ekstra kneppet for å komme i mål sier Mats Ruland.

Powered by Labrador CMS